Plante medicinale drept condimente

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plante medicinale drept condimente

Dacă mirodeniile sunt cunoscute pentru utilizarea lor medicinală, condimentară şi alimentară, e mai puţin cunoscut faptul că unele plante cu utilizări medicinale pot fi folosite şi drept condimente. Menţionăm cerenţelul ( cu aromă de cuişoare), boldoul, traista ciobanului sau hameiul.

Folosirea condimentelor

Condimentele pot fi folosite ca plante medicinale, oferind  totodată ocazia de a profita de proprietăţile lor interesante.

Sub formă de infuzie: în funcţie de condiment, între câteva fire şi o linguriţă la 150 ml de apă clocotită, singure sau în combinaţie cu alte plante.

Pentru utilizare externă: sub formă de inhalaţii decongestionante (cardamomul) sau apa de gură antiseptică (cuişoarele).

Sub formă de macerat alcoolic sau uleios: lăsaţi la macerat seminţe de anason sau de fenicul în alcool pentru a obţine o băutură diogestivă sau vanilie în ulei de susan pentru a obţine un ulei de masaj hrănitor şi calmant.

Sub formă de ulei esenţial (de utilizat cu prudenţă) pe cale orală (mărar, scorţişoară, cuişoare) în administrare cutanată (turmeric, dafin, busuioc) sau sub formă de aerosoli (ienupăr, cardamom, ghimbir).

Într-un pot-pourri: condimente (nucşoară, scorţişoară) plus coji de citrice, petale de trandafir.

Condimente rare sau puţin cunoscute

Există numeroase condimente rare sau puţin cunoscute, cu proprietăţi medicinale, care vor da un nou colorit bucătăriei dv: menţionăm de exemplu, dracila, ferula, grăunţele-paradisului, mirtul, vişinul turcesc, annatto sau schisandra.

Trucuri culinare pentru a consuma mai multe condimente

Într-o supă: lăsaţi la infuzat condimentul, apoi scoateţi-l înainte de a servi.

În aluaturile pentru tarte, prăjituri, clătite, pâine…

Pentru a performa o glazură, o cremă englezească, o spumă, o cremă Chantilly, un unt aromatizat: lăsaţi condimentul la infuzat sau macerat în substanţa grasă.

Presăraţi peste carne sau peşte un amestec adecvat de condiment, înainte de a pune la foc.

Fierbeţi legumele în vapori de condimente ( cu o infuzie de condimente)

Condiment şi aliment

Seminţele anumitor plante sunt considerate şi condimente, este cazul susanului, al negrilicii sau al macului de câmp. La alte plante rolul de agent aromatizant este îndeplinit de fructul comestibil, spre exemplu ardeiul iute, cacaua sau arahida.


Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

seventeen − seven =