12.000 de români au distribuit poza unui castel din Germania, convinşi că se află într-un sat din Arad

Internetul, în special prin intermediul rețelele de socializare, a căpătat în timp o capacitate uluitoare de confirmare a informațiilor neverificate, ceea ce pentru generațiile anterioare se argumenta prin ”sigur e cum îți spun, am văzut la televizor!” s-a transformat în ”așa e, am citit eu pe internet”…

O glumă a unui medic stomatolog din Arad, care a postat pe pagina sa de Facebook poza unui castel din Germania, pe care l-a localizat în în comuna Ususău, demonstrează cât de uşor se poate dezinforma pe rețelele de socializare. În cazul de față subiectul e unul lipsit de importanță, dar gândiți-va cum pot sta lucrurile atunci când e vorba de o informație medicală, de o cură de slăbire sau una de ”detoxifiere”, ca să nu mai vorbim de cele din politică. 

”Acest castel mirific se afla în comuna Ususău, jud. Arad. A fost construit acum 850 de ani. Descoperă minunăţiile României”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Postarea publicată în 23 decembrie a devenit virală, fiind distribuită de peste 12.000 de utilizatori Facebook.

Autorul postării declară că la început postarea a fost făcută în glumă, alegând Ususăul pentru că e numele folosit atunci când glumeşte cu prietenii pe seama cuiva care ”nu ştie pe ce lume trăieşte”.

Ulterior, tânărul a vrut să vadă până unde se poate ajunge.

”Efectiv am găsit poza cu castelul Eltz din Germania şi am zis să pun o descriere la mişto că se află în comuna Ususău judeţul Arad. Nu m-am aşteptat să aibă asemenea impact. Era o glumă între prieteni, pe profilul meu personal de Facebook.

Acum am observat că postarea are peste 10.000 de share-uri, sunt sute de cereri de prietenie, mă întreabă oamenii în privat cum se poate ajunge acolo. Le spun că e o glumă, că dacă vor le dau coordonatele să ajungă în Germania. Ususăul e o comună cu 2.400 de locuitori şi singurul punct turistic e o pădure”. (…)

La fel cum postarea mea a fost pe jumătate adevărată, castelul există, descrierea este falsă, aşa poate fi şi o ştire. În România amploarea fake news-ului este foarte mare. Trebuie verificată informaţia din mai multe surse, să nu caute site-uri obscure sau senzaţionalul. Fix pe modelul ăsta se câştigă alegeri. Se vine cu jumătăţi de măsură, cu jumătăţi de adevăruri. Sunt armate formate de partide pentru distribuire în grupuri. Sunt foarte multe postări de genul”, a declarat Daniel Rapcău, pentru cotidianul Adevărul.

Comentarii

Leave a Reply