Facebook te cunoaște mai bine decât te știi tu

Te-ai întrebat vreodată ce informații păstrează Facebook despre tine? Ei bine, este destul de ușor de descoperit – dar s-ar putea să nu vă placă ceea ce găsiți.

Facebook stochează multe informații despre dvs., inclusiv imagini anterioare, anunțuri pe care le-ați făcut clic, conversații, documente distribuite în Messenger și multe altele. Nu e singur în a face asta, minte. Google, de exemplu, păstrează tabele destul de aproape de tine.

Astfel, Nick Whigham, reporter pentru New Zealand Herald , a decis să afle cât de mult știa Facebook despre el. El a fost surprins să afle că a strâns o cantitate mare de date, unele despre care nici măcar nu știa că există. „A inclus copii scanate ale formularelor de închiriere de la o proprietate anterioară de închiriere pe care am trimis-o prietenilor mei prin intermediul Messenger, raportul actual al chiriașului, o factură veche de facturare lunară pentru benzina mea de acasă, capturi de ecran ale transferurilor bancare și pagini web aparent nesfârșite toate conversațiile banale pe care le-am avut vreodată pe platformă „, a scris el.

„Este un sentiment ciudat să crezi că, într-un fel, Facebook te cunoaște mai bine decât știi tu.”

Site-ul stochează, de asemenea, date de recunoaștere facială, nume și numere din lista dvs. de contacte, unde ați fost pe Internet și multe altele. Puteți afla memoria cache a datelor pe care le are Facebook cu ușurință. Tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe triunghiul mic „în jos” din colțul din dreapta sus al oricărei pagini Facebook.

De aici, faceți clic pe Setări, apoi accesați fila General și faceți clic pe „Descărcați o copie a datelor din Facebook” din partea de jos.

După mai mult de o oră, veți primi un e-mail care vă spune că datele dvs. sunt gata de descărcare.

Facebook a susținut anterior că face acest lucru – în mod deschis, minte, nu în secret – pentru a menține platforma liberă. Unii ar putea fi confortabil cu asta, unii nu.

„Lucrăm cu companii terțe care ne ajută să furnizăm și să îmbunătățim serviciile noastre sau care folosesc produse publicitare sau produse conexe, ceea ce face posibilă funcționarea companiilor noastre și furnizarea de servicii gratuite persoanelor din întreaga lume”, notează Facebook în politica de date .

Din moment ce eu și toți ceilalți s-au înscris, serviciul de social media a colectat și păstrat totul – eu însemnă serios tot ceea ce am făcut vreodată pe acest site.

Toate conversațiile, videoclipurile, fotografiile și documentele pe care le-am trimis sau le-am trimis au fost toate ținute pe un server undeva cu spațiu special dedicat fiecăruia dintre noi. Am descărcat cache-ul (este foarte ușor de făcut) pentru a verifica tot ceea ce Mark Zuckerberg a avut în dosar despre mine de-a lungul anilor.

Acesta a inclus copii scanate ale formularelor de închiriere dintr-o proprietate anterioară de închiriere pe care am trimis-o prietenilor mei prin Messenger, actualul raport de chiriaș al chiriașului, o declarație veche de facturare lunară pentru banda largă de acasă, fotografii de transfer bancar și pagini web aparent nesfârșite toate conversațiile banale pe care le-am avut vreodată pe platformă.

Este un lucru să știți că Facebook deține toate aceste date (și mult mai multe) asupra dvs., dar este un alt lucru de a trage prin ea și de a găsi lucruri, chiar ați uitat despre tine. Este un sentiment ciudat să crezi că, în anumite privințe, Facebook te cunoaște mai bine decât știi tu.

Privind prin fișierul zip de 500 MB, puteți vedea „Istoricul anunțurilor” care stochează anunțurile pe care le-ați accesat vreodată, precum și toți agenții de publicitate cărora Facebook le-a distribuit informațiile dvs. de contact. Are date de recunoaștere a feței (Facebook are 105 exemple despre ceea ce arăt), metadate detaliate pentru fotografii, inclusiv locația dvs. și data la care a fost făcută fotografia și date despre fiecare conectare pe site, cum ar fi adresa IP, locația, browserul și dispozitiv folosit.

Fișierul meu conține, de asemenea, numele și numerele pentru toată lumea din lista de contacte a iPhone-ului meu și și a ta.

Facebook nu numai că știe tot ce ai făcut vreodată pe platforma ei, dar prin cookie-urile pe care le lasă în browser-ul tău, te urmărește și oriunde te duci pe internet – chiar dacă nu folosești Facebook.

Eu, la fel ca mulți alții, mi-am deschis contul Facebook acum aproape un deceniu.

Se poate spune că pentru prima dată în istorie, 10 ani de comportament uman au fost adunați, stocați și analizați cu meticulozitate de o companie de pe această scară. Se numește capitalism de supraveghere și acesta este motivul pentru care Mark Zuckerberg merită 92 miliarde de dolari.

Dar, deoarece publicul și autoritățile de reglementare devin din ce în ce mai conștiente de cât de tentacele Facebook se extind în viețile noastre digitale, compania se confruntă cu tendințe politice crescânde.

La începutul acestei luni, Belgia a ordonat Facebook să înceteze să urmărească utilizatorii de internet care nu au conturi în rețeaua socială sau se confruntă cu amenzi de 250.000 de euro pe zi. Decizia a avut loc pe fondul eforturilor Uniunii Europene de a obliga Facebook să respecte regulile de confidențialitate noi care ar pune în pericol abilitatea acesteia de a vinde publicitate pe baza informațiilor destinate utilizatorilor. Acum, Australia a devenit ultimul guvern pentru a transforma căldura pe Zuckerbergurile lumii.

Guvernul federal a ordonat Comisiei de Concurență și Consumă australiană (ACCC) să investigheze giganții de mare tehnologie în ceea ce președintele ACCC, Rodd Sims, a declarat că va fi cea mai amplă anchetă de acest tip din lume.

Ancheta ACCC va implica să îi ceară consumatorilor cât de mult cred că platformele digitale știu despre ele și de a compara cu ceea ce este, de fapt, colectat. „Unii oameni au afirmat că consumatorii știu ce se întâmplă și nu-mi pasă”, a declarat săptămâna trecută domnul Sims. „Cred că este absolut esențial să aflăm ce cunosc consumatorii și apoi să vedem dacă le pasă.

Suspectul meu este Facebook și Google au mult mai multe informații personale despre oameni decât oamenii își dau seama”. Ancheta va analiza dacă Facebook, Google sau alții și-au folosit în mod abuziv puterea în tranzacțiile comerciale.

Cum să descărcați datele dvs. personale Facebook a fost prima dintre marile companii de social media care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a descărca un fișier care să conțină istoricul lor personal în cadrul serviciului.

Google a urmat în 2011 și Twitter în 2012.

Este fără îndoială un lucru bun și înseamnă că poți participa la jocul președintelui ACCC, Rod Sim, de a compara dacă numărul de date personale pe care Facebook le are asupra ta este în concordanță cu așteptările tale.

Pentru a le descărca, faceți clic în partea din dreapta sus a oricărei pagini Facebook și selectați Setări. Faceți clic pe „Descărcați o copie a datelor dvs. Facebook” de sub setările generale ale contului, apoi faceți clic pe butonul verde.

Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca Facebook să preluați fișierul și veți primi un e-mail și o notificare atunci când este gata de descărcare. Chiar dacă nu utilizați Facebook foarte mult, puteți fi surprins de ceea ce găsiți.

Eu (Nick Whigham) folosesc rar Facebook și am șters aplicația de pe telefonul meu cu ceva timp în urmă. Profilul meu este încă în desfășurare, dar chiar dacă aș vrea să deconectez în totalitate, se pare că nu există puțină scăpare din ghearele Facebook în acest moment.

 

sursa: http://www.iflscience.com/technology/heres-how-to-find-out-everything-facebook-knows-about-you/

sursa: http://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=12003431

Leave a Reply