Agenți nervoși Novichok – ce sunt ei?

Agentul sovietic, despre care Theresa May a spus că a fost folosit împotriva lui Serghei și a lui Yulia Skripal, poate fi mai letal decât VX.

Theresa May declara ca fost identificat agentul nervos folosit în atacul de la Serghei și Yulia Skripal din Salisbury ca un novichok. Numele, adică „nou-venit”, se referă la un grup de agenți nervoși dezvoltați de Uniunea Sovietică în anii 1970 și 1980 pentru a se evita restricțiile internaționale asupra armelor chimice.

Ca și alți agenți nervoși, aceștia sunt compuși organofosfați, dar substanțele chimice utilizate pentru a face novichoks, și structurile lor finale, sunt considerate clasificate în Marea Britanie, SUA și alte țări. Făcând secretarii novici în secret, de la substanțele chimice benigne utilizate în mod obișnuit pentru insecticide și altele asemenea, Uniunea Sovietică intenționa să le producă fără interferențe.

„Mult mai putin se stie despre novichoks decat ceilalti agenti de nervi”, a declarat Alastair Hay, toxicolog de mediu la Universitatea din Leeds care a investigat folosirea armelor chimice impotriva kurzilor irakieni in Halabja in 1988. ” .“

Cele mai puternice substanțe novichok sunt considerate a fi mai letale decât VX, cel mai mortal dintre agenții nervoși familiari, care includ și sarin, tabun și soman. Si in timp ce novichoks de lucru intr-un mod similar cu acestea, prin masuri overstimulare masive musculare si glande, un expert de arme chimice a spus Guardian ca novichoks nu se degradeaza rapid in mediul inconjurator si au o toxicitate suplimentara.

„Această toxicitate suplimentară nu este bine înțeleasă, așa că am înțeles de ce i sa cerut oamenilor să-și spele hainele, chiar dacă era prezentă doar în urme”, a spus el. Tratamentul pentru expunerea la novichok ar fi același ca și pentru alți agenți nervoși, cu atropină, diazepam și medicamente numite oxime.

Structurile chimice ale principalilor agenți novichok armalizați au fost făcute publice în 2008 de către Vil Mirzayanov, un fost om de știință rus care trăiește în SUA, dar structurile nu au fost niciodată confirmate în mod public. Se crede că ele pot fi fabricate în diferite forme, inclusiv un aerosol din praf care ar fi ușor de dispersat.

Novichoks-urile sunt cunoscute ca agenți binari deoarece devin letale doar după ce două componente relativ inofensive sunt amestecate. Acest lucru înseamnă că laboratoarele nu trebuie să construiască stocuri de agenți nervo-gata făcuți, ci pot să le amestece de la produse chimice nerestricționate după cum și atunci când este necesar. Potrivit lui Mirzayanov, cei mai puternici dintre agenți sunt de 10 până la 100 de ori mai toxici decât agenții nervilor convenționali.

Faptul că atât de puțin se știe despre novichoks poate explica de ce oamenii de știință din Porton Down au avut mai multe zile pentru a identifica compusul folosit în atacul împotriva Scripturilor. Și în timp ce agenții au fost inventați în Uniunea Sovietică, alte laboratoare cu acces la structurile chimice ar putea să le producă și ele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.