Alegerea filtrarii

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cumpararea unui aerator este o necesitate pentru acvariile moderne de astazi.

Aeratorul are mai multe intrebuintari. O bagheta gaurita sau un alt tip de difuzor de aer, introdus pe fundul acvariului ajuta la circulatia apei prin miscarea bulelor de aer.

Aceasta ajuta la agitarea apei la suprafata ceea ce creste zona de interactie intre aer si apa, ceea ce duce la cresterea ratei de difuzie a oxigenului si la dizolvarea dioxidului de carbon din apa. Aeratoarele ppot fi folosite si pentru filtrarea apei. Aeratoarele sunt de multe feluri, un amanunt inportant in alegerea unui bun este si zgomotul pe care acesta il face. 

Toate filtrele sau materialele de filtrare ce pot fi folosite intr-un acvariu pot fi impartite in urmatoarele trei categorii: mecanice, biologice si chimice. Mai multe filtre combina doua sau mai multe din aceste categorii.

 Filtrarea mecanica se bazeaza ppe curatarea apei de mancarea neconsumata sau oricefel de particule biologice sau inerte. Marimea particulelor pe care filtrul mecanic le poate curata si timpul necesar pentru curatare depinde de densitatea si de calitatea materialului care filtreaza. Materialul folosit este in general burete. Acesta are nevoie in timp a fi curatat sau inlocuit.

Filtrele biologice oxideaza deseurile pestilor transformand amoniacul in nitriti. Bacteriile care se ocupa de acest proces sunt comune in mediul inconjurator si sunt introduse in acvariu impreuna cu apa si pestii.

 Filtrarea chimica presupune trecerea apei printr-o subsanta capabila sa schimbe chimia apei. Tipul de schimbare depinde de substanta continuta de filtru. De regula aceasta substanta este: carbon activ, care absoarbe o varietate larga de substante organice. Nu filtreaza insa amoniacul si nitritii si nici nu reduce duritatea apei. Este folosit in general pentru a mari claritatea apei.

 Argila absorbanta de amoniac, sau zeolit, care se vinde sub forma unor betigase. Majoritatea au capacitatea de a absoarbe amoniacul pozitiv (NH4+) si se pot folosi in filtre. Se folosesc atunci cand apa este dura, adica contine un nivel ridicat de ioni de calciu si magneziu. In general, pH-ul apei dure este relativ mare (7.4 – 9.0). Un numar foarte mare de pesti tolereaza nivele ridicate de pH, dar majoritatea nu se vor inmulti decat in conditii de apa ‘moale’, intr-un mediu mai acid.

 Rasini sintetice pot fi introduse in filtru pentru reducrea duritatii apei.

 Carcase de stridii sau bucati de coral sunt introduse in apa acolo unde apa are tendinte sa devina prea acida. Aceste minerale duc la cresterea duritatii. Un pH prea scazut duce la stresarea pestilor si acestia pot muri.

 Muschii de turba se introduc de asemenea in filtre pentru a inmuia apa si a permite depunerea icrelor. Se pare ca muschii de turba elibereaza un hormon stimuland depunerea icrelor. De asemenea, muschii de turba vor da o culoare usor maronie apei.

 Nu exista filtre bune sau rele. Variatele tipuri de filtre au aplicatii distincte, depinzand de o multime de factori.

Acestia sunt: costul, marimea acvariului, numarul si marimea pestilor avuti si tipul de apa din acvariu (dulce sau sarata). Practic fiecare persoana care are acest hobby va avea propria opinie desppre ceea ce considera cel mai bun, dar o filtrare buna trebuie sa aiba intotdeauna componente mecanice si biologice. (Filtrarea chimica este necesara doar cand e nevoie de calitati mai speciale ale apei). Aceste proceduri pot fi indeplinite folosind filtre foarte ieftine sau foarte scumpe – pestii nu vor simti diferenta atata timp cat calitatea apei este buna!


Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 + 11 =