Altercaţie între poliţişti şi mai mulţi romi care făceau grătare în stradă la un priveghi

Se înmulțesc cazurile de ultraj contra autorității de stat. Trei persoane din Galați au fost reținute astăzi, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de violențe exercitate asupra polițiștilor și tulburarea liniștii publice.

Suspecții sunt acuzați că au agresat doi polițiști aflați în misiune, care interveneau pentru restabilirea ordinii publice. Ambii agenți au fost răniți și au nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale. Scandalul a avut loc aseară, pe strada Tecuci, unde câteva zeci de romi participau la un priveghi cu grătare făcute în stradă și muzică dată la volum maxim. Locatarii din zonă au chemat Poliția la 112. După ce suspecții au fost încătușați și duși la Secția 5 pentru interogatoriu, scandalul a continuat în fața unității de poliție. 

Trei persoane de etnie romă au fost propuse astăzi la arestare pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Agresorii sunt acuzaţi că au lovit doi poliţişti, iar unuia i-au rupt hainele, însă suspecţii susţin exact contrariul.

Pe 13 februarie, în urma unei sesizări la Poliţie, o patrulă s-a deplasat la un imobil de pe strada Tecuci din Galaţi, unde oamenii legii au constatat că mai mulţi romi făcea grătare în stradă pentru un priveghi. Lucrurile au degenerat rapid în violenţe, iar trei persoane de etnie romă au fost ridicate şi duse la Poliţie sub acuzaţiile de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Romii reclamă însă un comportament abuziv din partea poliţiştilor, care l-ar fi lovit pe unul dintre suspecţi chiar la intrarea în secţia de Poliţie. ”A început un scandal între ei şi acolo, în faţă la Poliţie, a început să dea în ei, i-a lovit foarte agresiv, i-am şi filmat când îi loveşte, când îi bate. Reţinuţi sunt tatăl şi trei dintre ei.

Tatăl a fost lovit foarte rău şi adus la spital, a fost lovit în cap, în ficat, i s-a făcut tomograf. Spitalul a spus că a fost rănit foarte grav. Avem şi filmări cum loveşte poliţiştii”, a declarat Constantin Ştefan, unul dintre martorii la cele întâmplate.

Versiunea oamenilor legii este cu totul diferită. Aceştia susţin că cei doi poliţişti care au ajuns la faţa locului ar fi fost agresaţi, iar unuia dintre ei i-au fost rupte hainele.

”Cei trei inculpaţi au exercitat violenţe împotriva organelor de Poliţie aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu care se deplasaseră la domiciliul acestora, urmare a unor solicitări formulate de către un grup de cetăţeni. În urma violenţelor exercitate de inculpaţi, organele de Poliţie au suferit leziuni traumatice, ce necesită mai multe zile de îngrijiri medicale.

Comportamentul agresiv al inculpaţilor a continuat până în faţa secţiei de Poliţie, moment în care au fost imobilizaţi”, a precizat Liliana Manoliu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cei trei suspecţi de ultraj au fost duşi astăzi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Citeste mai mult: adev.ro/p45esz

Numărul agresiunilor îndreptate împotriva oamenilor în uniforme a crescut în ultimii ani, la Galați. Dacă acum ceva timp în urmă, ultrajul era ”pasăre rară”, în ultimii 2-3 ani, cazurile de violență verbală și/sau fizică la adresa polițiștilor și jandarmilor s-au înmulțit. Cele mai multe violențe împotriva oamenilor care sunt învestiți cu autoritate de stat se înregistrează în rândul polițiștilor. Statisticile Inspectoratului de Poliție al județului Galați arată că, în 2016 și 2017, s-au înregistrat 17 cazuri de ultraj îndreptate împotriva unor agenți sau ofițeri de poliție.

Evoluția acestor fapte este diferită pe ani. În 2016, spre exemplu, s-au comis 10 infracțiuni de ultraj, 3 în municipiul Galați și cele mai multe, 7 la număr, în mediul rural sau în celelalte orașe. În 2017, s-au înregistrat 7 cazuri de ultraj, însă, de data aceasta, 5 au avut loc în municipiul Galați, iar celelalte 2 în restul județului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.