Analizatorul gustativ

Simţul gustului are rolul de a informa asupra calităţii alimentelor introduse în gura, dar intervine şi în declanşarea reflexă necondiţionată a secreţiei glandelor digestive.

Receptorii analizatorului gustativ sunt chemoreceptorii, reprezentaţi de muguri gustativi. Aceştia sunt situaţi la nivelul papilelor gustative caliciforme (circumvalate), fungiforme şi foliate din mucoasa linguală (papilele filiforme nu au muguri gustativi).

Mugurii gustativi au formă ovoidală. În structura lor se găsesc celule senzoriale, care prezintă la polul apical un microvil. La polul bazal al celulelor gustative sosesc terminaţii nervoase ale nervilor facial (VII), glosofarigian (IX) şi vag (X).

Protoneuronul căii gustative se află în ganglionii anexaţi nervilor VII, IX şi X.
Al II-lea neuron se află în nucleul solitar din bulb. Axonii deutoneuronilor se încrucişează, după care se îndreaptă spre talamus, iar de la acest nivel, impulsurile ajung în aria gustativă.

Aria gustativă este situată în partea inferioară a girusului postcentral.

Identitatea substanţelor chimice specifice care stimulează receptorii pentru gust este încă incomplet cunoscută. Au fost identificaţi cel puţin 13 probabili receptori chimici în celulele gustative.

Din punct de vedere practic, pentru analiza gustului, calităţile de percepţie au fost împărţite în patru categorii generale, numite senzaţii gustative primare. Acestea sunt: acru, sărat, dulce şi amar.

Cei mai mulţi dintre mugurii gustativi pot fi stimulaţi de doi sau mai mulţi stimuli gustativi şi chiar de unii stimuli gustativi care nu intră în categoria celor primari, însă, de obicei, predomină una sau două dintre categoriile descrise.

La contactul dintre substanţele sapide şi celulele receptoare ale mugurelui gustativ se produce o depolarizare a acestora, cu apariţia potenţialului de receptor, astfel: substanţele chimice se leagă de molecule proteice receptoare, care pătrund în membrana microvililor şi deschid canale ionice; acestea, odată deschise, permit pătrunderea
ionilor de sodiu care vor declanşa depolarizarea celulei.

Mugurii gustativi sunt distribuiţi pe suprafaţa limbii. Astfel, se pot delimita zone caracteristice pentru percepţia unui anumit tip de gust fundamental.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble