Aromoterapie

Plante aromatice sint plantele care contin suficient de multe molecule aromatice in unul sau mai multe din organele sale frunze, flori, fructe, seminte, coaja, radacini etc.

Ce sint esentele

Esentele sint substante cu aroma naturala, secretata de planta prin organele sale reproducatoare. In cazul citricelor, deoarece fructele au coaja tare, esenta este obtinuta prin stoarcerea fructului si a cojii, fiecare dintre ele separat. Nu uitati, putem vorbi despre esenta de lamiie, dar nu despre ulei esential de lamiie, deoarece esenta nu a fost distilata.

Despre uleiul esential

Uleiul esential este rezultatul distilarii cu vapori de apa a plantelor sau a arborilor aromatici pentru a se obtine esenta. Uleiul esential este deci o esenta distilata. Esenta si uleiul esential sint doua substante diferite in ceea ce priveste natura compozitiei, tinind cont de modificarile biochimice care diferentiaza esenta in cursul distilarii sale.

Cum se obtin uleiurile

In conversatia cotidiana s-a observat ca termenul esenta e des folosit atunci cind de fapt se vorbeste despre un ulei esential. Contrar a ceea ce denumirea sa lasa sa se inteleaga, un ulei esential pur si natural nu contine nici o grasime, fiind format numai din molecule aromatice volatile. Uleiurile esentiale sint extracte concentrate de plante aromatice. Se obtin prin plantelor sau arborilor aromatici cu vapori de apa.

Distilarea cu vapori de apa este procedeul cel mai folosit pentru extragerea esentelor, mai ales ca acestea se utilzeaza in scop terapeutic. Cu ajutorul unei eprubete, sub actiunea focului, apa se transforma in vapori. Cu ajutorul unui vas special, uleiul esential care pluteste pe suprafata apei distilate este separat de esenta obtinuta, asa-numitul hidrolat, care are o densitate superioara, deci o greutate mai mare.

Ce este hidrolatul aromatic

Hidrolatul aromatic este denumirea apei distilate (vapori de apa recondensati) separata de uleiul esential. Hidrolatul e mai mult sau mai putin aromat in functie de plantele distilate, pentru ca el se incarca de molecule aromatice in cursul distilarii. Hidrolatul contine  sub forma naturala anumite componente aromatice de ulei esential, mai putin de cinci la suta. Cum se raspindesc vaporii de ulei esential concentrat

Ce este un difuzor

Pentru a difuza uleiurile esentiale in atmosfera se foloseste difuzorul. Cea mai mare parte a difuzorilor functioneaza pe principiul evaporarii uleiurilor esentiale prin incalzire (ex. cu o luminare). Acest procedeu insa implica un risc destul de mare, in masura prin incalzire se pot distruge proprietatile aromatice si terapeutice ale uleiului esential respectiv. De aceea e bine sa se foloseasca metoda difuzarii uleiului esential in aer prin vaporizare. Prin volatilizare moleculele aromatice nu sint alterate si isi conserva toate proprietatile. In plus, uleiul esential vaporizat este mult mai repede asimilat de organism prin respiratie. 

La ce este folosit difuzorul

Difuzorul e folosit pentru a cerne uleiurile esentiale in aer. Acesta e format dintr-o pompa de aer si un vas din sticla din care uleiul este vaporizat datorita actiunii aerului in atmosfera. In general uleiul esential este o substanta foarte activa si foarte puternica, de aceea nu trebuie folosit in cantitate mare. Pentru a evita saturarea aerului cu molecule aromatice, e recomandabil sa difuzam uleurile esentiale intr-o maniera  intermitenta, cite 15 minute pe ora. Va sfatuim sa faceti trei-patru sedinte de cite un sfert de ora pe zi.

Cum recunoastem un ulei esential de calitate

Orice cumparator are dreptul sa foloseasca un produs de calitate. Iata ce garanteaza in cazul de fata certitudinea utilizarii uleiurilor esentiale pe cit de poate de originale, lipsite de componente artificiale. Toate uleiurile esentiale sint analizate cu tehnici moderne (ex. cromoterapie). Denumirea botanica (adesea numele latinesc al plantei) permite recunoasterea varietatii exacte din cadrul unei specii, ex. eucalyptus globulus, eucalyptus radiata etc.

Ce este chemotipul plantei

Chemotipul sau tipul biochimic al plantei indica acel compus biochimic majoritar sau distinctiv, prezent in uleiurile esentiale. Organul secretor al uleiurilor esentiale poate fi pulpa sau coaja fructului, frunza, lemnul etc.

Certificatul de garantie biologica

Acesta trebuie sa fie emis in conformitate cu normele EN 45011 care garanteaza calitatea produsului. Numele celui care fabrica si al celui care certifica produsul biologic respectiv trebuie sa fie vizibile si lizibile. Toate indicatiile de folosire trebuie sa se gasesca inscrise pe eticheta produsului cumparat.

Comentarii

Leave a Reply