Atenţie cum vă adresaţi prietenilor sau cunoştinţelor de pe Facebook. Un brăilean a fost sancţionat cu 1.000 de lei amendă pentru injurii aduse pe reţeaua de socializare

Înjurătura costă mult chiar dacă se folosește pe internet. A aflat chestia asta un brăilean care anul trecut a aruncat o găleată de porcării în capul unor colegi de rețea de socializare (Facebook). Cel puțin aceasta este varianta Poliției care l-a amendat pe cetățean cu 1.000 de lei pentru injurii și expresii jignitoare, dar și a Judecătoriei Brăila care le-a dat dreptate polițiștilor.

În țara în care politicienii încearcă să desființeze abuzul în serviciu și să-și albească dosarele penale sună ciudat că un cetățean a primit amendă pentru înjurături online. Bineînțeles, nu încercăm să-l apărăm pe brăileanul rău de gură. El ar putea să plătească, așa cum a stabilit instanța, decizia nefiind definitivă. Amenda pentru înjurăturile lansate pe FB în luna mai a anului 2018 a ajuns la „proprietarul” ei în luna iunie, prin intermediul Poștei.

Ulterior, povestea s-a mutat la Judecătorie, cetățeanul solicitând anularea sancțiunii. În apărarea sa, brăileanul a invocat, printre altele, că avea contul de FB închis încă de la începutul lunii mai. De asemenea, cetățeanul s-a plâns că amenda stabilită de polițiști este prea mare, fiind la nivelul maxim (conform legii, amenda este cuprinsă între 200 de lei și 1.000 de lei). La sfârșitul anului trecut, Judecătoria Brăila a decis să respingă cererea brăileanului de anulare a amenzii și a menținut sancțiunea inițială.

Având în vedere elementele prevăzute de art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, precum și faptul că prin injuriile aduse persoanelor respective, injurii greu de redat în cuvinte, a fost lezată demnitatea și onoarea acestora, instanța apreciază că sancțiunea aplicată este proporțională cu gravitatea faptei săvârșite, iar odată executată, este aptă să responsabilizeze petentul și să-l determine ca pe viitor să-și corecteze conduita socială. Având în vedere toate considerentele expuse, constatând legalitatea și temeinicia procesului-verbal contestat, în temeiul art. 34 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, instanța va respinge plângerea ca neîntemeiată și va menține procesul-verbal ca fiind legal și temeinic întocmit.”(Judecătoria Brăila)

Bărbatul care a jignit persoane pe Facebook a primit amenda prin intermediul Poștei.

Acesta a primit amenda maximă, sancțiunea pentru injurii și expresii jignitoare fiind cuprinsă între 200 de lei și 1.000 de lei.

Comentarii

Leave a Reply