Austria taxează giganții din domeniul digital, ca Facebook și Amazon: obțin venituri colosale online, pentru care nu plătesc niciun impozit

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că țara sa va introduce o taxă asupra giganților din domeniul digital, după ce Franța a comunicat aplicarea unei măsuri similare de la 1 ianuarie și în contextul discuțiilor privind adoptarea unei taxe pe economia digitală la nivelul Uniunii Europene, transmite AFP.

”Nu este decât justiție ca giganții digitali care activează în Europa să-și plătească partea corectă de impozite. Pe lângă o dispoziție la nivelul Uniunii Europene, noi vom acționa la nivel național”, a declarat Kurz, potrivit unui comunicat.

”Vom introduce o taxă digitală în Austria”, a precizat cancelarul, notând că statele membre ale UE sunt ”de acord în principiu asupra necesității unei astfel de taxări”.

”Obiectivul este clar: este vorba despre a taxa firmele care obțin venituri colosale online, pentru care nu plătesc practic niciun impozit, cum se întâmplă cu Facebook și Amazon”, a arătat Kurz.

El a precizat că ministrul de finanțe, Hartwig Loeger, va avea sarcina ”de a elabora detaliile și punerea în aplicare” a viitoarei taxe, ”a cărei funcționare o va prezenta la începutul lui ianuarie”.

Taxa va intra în vigoare în cadrul reformelor fiscale avute în vedere de guvern pentru 2020.

În UE, companiile digitale plătesc în medie 9% impozite, față de 23% în cazul altor firme, potrivit comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager. AGERPRES/(AS – editor: Irina Cristea, editor online: Gabriela Badea)

(AGERPRES)

Comentarii

Leave a Reply