Băncile şi multinaţionalele să plătească taxe aici (n.a. Romania)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a trasat mai multe directive Guvernului Viorica Dăncilă în şedinţa Consiliului Naţional PSD. El a cerut Executivului să pondereze lăcomia băncilor şi a companiilor de telefonie mobilă şi să stopeze alimentele otrăvite şi produsele de calitate inferioară care ajung pe piaţa românească. Liderul social-democrat nu a scăpat din vedere nici multinaţionalele: ”Să plătească taxe AICI!”

Preşedintele PSD a cerut guvernului să limiteze lăcomia bancară şi a avertizat companiile din energie să nu scumpească nejustificat preţul gazelor naturale.

„Lupta se duce şi cu cei care se uită cu lăcomie la potenţialul energetic, la resursele noastre. Şi cei nervoşi că România a ajuns în frunte în UE la floarea soarelui şi porumb. În aceşti doi ani s-a schimbat vremea sau pământul? Nu. S-a schimbat guvernul. Nu mai ţineţi minte în 2016, când toţi îi ceream lui Cioloş să dea subvenţiile în agricultură ş nu a vrut? Nu că ar fi Franţa supărată că e România pe primul loc la unele producţii agricole. E doar o coincidenţă,” a spus ironic Dragnea.

„Guvernul trebuie să ia măsuri în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Noi suntem în situaţia în care ne uităm ca un popor blând cum se joacă marile bănci şi stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românii. Avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi impozite. Jocul cu ROBOR.(…) Profit 5,6 miliarde de lei, dacă făceau profit sprijinind economia era şi mai bine. Orice lăcomie trebuie să fie ponderată, cred că aveţi suficiente metode ca rapid să apară aceste măsuri,” a cerut preşedintele PSD.

El a cerut măsuri similare de ponderare şi în ceea ce priveşte telefonia mobilă, „că toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor, dar ar fi bine să plătească cum trebuie”.

Dragnea avertizează că se va ajunge şi la majorarea preţului la gaze, în condiţiile în care nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte costurile de exploatare a acestora.

„Preţul la gaze, vorbim de gazele din subsolul României. Sub preţul liberalizării, companiile din energie şi sectorul gazelor intenţionează să vină cu alte creşteri de preţuri. Gazele sunt tot acolo, utilajele, procedurile, nu a crescut nimic. Preţul de cost e de 40 de lei pe megawatt/oră şi vine cu 80, 140 de lei pe megawatt te gândeşti ce s-a întâmplat? Noi vorbim de gazele din subsolul românesc, în loc să ne ajute să dezvoltăm ţara, vor să o punem pe butuci, vreau să reinstituim reguli corecte, cinstite”, a mai cerut liderul PSD.

Liderul social-democrat consideră că băncile şi multinaţionalele trebuie să-şi plătească taxele în România.

”E nevoie de un guvern, de un partid şi de coaliţie care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România că şi această ţară are dreptul să ceară ca, din profiturile uriaşe pe care le fac aici taxele să le plătească aici, nu în paradisurile fiscale sau în ţările de origine, pentru că banii îi aici, în România, cu români”, a afirmat Dragnea, care atrage atenţia că România nu e sat fără câini.

”Dacă tot ţipă că România e o ţară coruptă, atunci marile companii de ce vin în continuare aici? Adică nu îi deranjează nimeni. Şi chiar e bine să vină, ca să nu creadă cineva că suntem noi nebuni sau naţionalişti. Dacă vrem să acceptăm nişte farse din partea unor şmecheri… Eu nu sunt de acord cu asta, cu toate riscurile pentru mine. Cum să cred în onestitatea unui mare lanţ de supermarketuri că are profit de 0,5%? După aia afli că, de exemplu, cumpără sticla de suc nu din România cu 0,9 lei, ci dintr-un paradis fiscal cu 2,2 lei şi o vinde cu 2,7 lei. Dacă l-ar cumpăra din România profitul s-ar impozita aici.

De exemplu, o multinaţională din energie are profit de 0,8 la mie. Deci gândiţi-vă cum se chinuie aceşti oameni. (…) O firmă mare de telefonie – cu epoleţi – afaceri între trei şi patru miliarde. Profitul raportat? Uriaş – 1.500 de lei. Domnule, e profit. Eu le spun tututor acestora că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanţeze din nou toate atacurile la adresa mea, a premierului, a guvernului şi a partidului. Noi nu putem sta ca momâile să ne ia alţii resursele,” avertizează liderul PSD.

Dragnea s-a arătat îngrijorat de calitatea inferioară a produselor ce ajung pe piaţă în România şi a solicitat premierului să protejeze românii să nu mai consume alimente otrăvite.

„Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului şi cea Sanitar-Veterinară! În România intră alimente pline de otravă, chimicale, calitate mult inferioară faţă de acele alimente vândute în ţările de origine. Vă întreb ultima dată, ce vă lipseşte să începeţi acest program de protecţie a copiilor şi cetăţenilor români, ca ei să nu mai consume alimente otrăvite?” a întrebat Liviu Dragnea şi a cerut premierului Viorica Dăncilă un program de măsuri urgente.

„Vă lipseşte curajul? Dacă da, e grav pentru că bărbăţia nu se cumpără de la librărie. Vă lipsesc instrumentele? Le cumpăraţi. Vă lipsesc specialiştii? Să îi aduceti. România e inundată de produse de calitate inferioară, pentru că e România şi putem face ce vrem. Să nu mai acceptaţi intârzieri, până la final de an, doamna premier, să cereţi programul. Nu sunt în stare să protejeze, să meargă acasă. Asumaţi-vă responsabilitatea”, a cerut Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţă că susţine declararea autostrăzilor investiţii de interes strategic, pentru a evita birocraţia costisitoare şi a explicat proiectele din masterplanul pe Transporturi.

„30 de ani aproape şi autostrăzi nu avem. Unul dintre obiectivele uriaşe este ca două autostrăzi să plece din Bucureşti şi să ajungă în vest prin Borş şi Nădlac. Autostrada Moldovei, Autostrada Unirii, Autostrada Sudului, fosta autostradă Bechtel, Craiova-Piteşti, Sibiu-Piteşti, toate cele trecute pe masterplan, nu am spus nimic de Videle şi ar trebui să ne g\ndim şi la asta. Avem Braşov, Buzău, Moldova, Buzău-Brăila, Brăila-Tulcea, să nu ne mai batem pe ce desenăm pe hartă”, a detaliat Dragnea.

„Cu actualul sistem şi proceduri durează foarte mult. Nu e problemă de bani. Împreună cu Călin Popescu Tăriceanu şi doamna premier, am hotărât să vorbim cu funcţionarii, să ascultăm, am plecat de acolo toţi trei cu o idee. (…) Aveţi susţinerea noastră, doamna premier, ca proiectele de autostrăzi cuprinse în masterplan, la care să adăugaţi şi autostrada Nordului, ca oraşele să fie legate la şansa de dezvoltare.”

Preşedintele PSD a găsit explicaţia lipsei de autostrăzi: plătim milioane pe claim-uri.

„Toate nu le putem face în viaţa noastră pe această procedură. Declaraţi-le investiţii de interes strategic pentru securitatea României. Nu avem altă variantă. Vom fi certaţi că vrem să ieşim din UE, să ne mutăm pe Lună, e important să se construiască şi să meargă pe autostrăzi şi ei să ne certe. Ce şansă să aibă România, adică toate drumurile să se oprească în munţi? Nu putem da şansa Moldovei să devină o zonă de dezvoltare? Când vreodată?

Dacă mai facem o întâlnire cu funcţionarii îi înregistrăm: Drumul urşilor, peştera cu lilieci, nu ştiu ce albine, respectăm tot, dar nu putem în acest sistem în care s-a făcut o industrie. Contestăm la contestaţii şi apoi avem claim-uri, care înseamnă de fapt că nu muncesc, dar cer bani. Spun, domnule, în data de, la ora de trebuia să faci nu ştiu ce. Ai întârziat cu o oră. 10 milioane de euro. Ministerul Transporturilor trebuie să dea claim-uri de 2 miliarde de lei nu pe lucrări făcute, pe claim-uri. Putem face şi ministerul claim-urilor că va fi ministerul cu buget uriaş. Păi, cum să avem autostrăzi, dacă unii funcţionari blochează? De ce să mai muncească: vine luna, vine claim-ul. Românii vor judeca dacă facem. Am crezut că în stilul lor putem. Nu putem. Când vor fi făcute autostrăzi nu le va lua nimeni la spinare. Mai fac unii dosare, asta e! Autostrăzile sunt făcute, cu asta rămânem în istorie,” consideră Dragnea.

Comentarii

Leave a Reply