Broasca testoasa Elusor macrurus, in pericol

Una dintre cele mai uimitoare creaturi de pe planetă, faimoasă pentru ciuful său de „păr verde“ care îi este util pentru camuflaj, riscă să dispară.

 

 

 

O broască ţestoasă din Australia, cu o frizură punk-rock din cauza algelor care îi cresc pe cap, care a fost înscrisă pe lista reptilelor amenințate cu dispariția de către Societatea Zoologică din Londra.

Reptila cu creastă verde, al cărei nume științific este Elusor macrurus, trăiește în statul australian Queensland și mai ales în apele râului Mary. Ca o particularitate, aceasta este capabilă să rămână foarte mult timp sub apă – până la trei zile – fără să revină la suprafață. Şi asta pentru că ţestoasa de Mary River are o trăsătură specifică: cloaca, o cavitate situată sub coadă, care servește nu doar pentru urinare sau depunerea ouălor, ci îi permite să respire sub apă prin intermediul pielii. O altă particularitate a speciei o reprezintă faptul că unele exemplare pot avea capul acoperit cu o creastă verde, formată din alge.

Rikki Gumbs, un veterinar specializat în reptile de la Imperial College London şi care a participat la întocmirea listei EDGE, a declarat pentru CNN că această țestoasă a devenit un animal de companie în vogă în perioada anilor 1960-1970, fiind recunoscută ca specie aparte abia în 1994. Această broască acvatică este de dimensiune între medie şi mare: femelele depăşesc 30 cm de carapace, iar masculii sunt de obicei mai mari şi pot chiar să depăşească 40 cm de carapace. Are capul mic şi coada este foarte lungă în comparaţie cu restul corpului.

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns