Călugărul-medic care oferă consultații gratuite la mănăstire

La 99 de ani, Romania are nevoie de sanatate pe strazi, in case si-n spitale. Un calugar – medic incearca sa ajute cum poate.

Trei zile pe saptamana este voluntar al Spitalului Municipal de Urgenta din Bucuresti si asistent universitar pentru studentii medicinisti. Ca sa fie mereu aproape de oameni, si-a amenajat cabinetul medical la manastirea Turnu, de langa Ploiesti, si ofera consultatii medicale gratuite oricarui bolnav care-i trece pragul.

De opt ani, calugarul Pavel isi amesteca pasii cu cei ai navetistilor care coboara din personalul de Ploiesti. Cu reverenda si barba, pare un pustnic coborat printre profani. in viata monahala tamaduiste suflete. in cea civila, trupuri. Este medicul – calugar Pavel Minca, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Si lucreaza fara salariu, trei zile din sapte.

  • Luni, marti si miercuri. Adica trei zile pe saptamana.
  • si acum mergeti direct la spital?
  • Da, da…
  • si de la spital?
  • De la spital, inapoi acasa.

Acasa e, de fapt, manastirea Turnu, din Prahova. I-a trecut pragul la 19 ani. A parcurs treptele ascezei, a primit „vesmantul mare” si a devenit parintele Pavel. intr-o zi a mers sa ia „cuvant de folos”, cum e rostul vietii ascetice. si-ntreaga filosofie i s-a schimbat.

Parintele Pavel: M-am indreptat spre medicina la indrumarea parintelui Iustin Parvu. M-a indrumat catre medicina dupa ce am terminat facultatea de teologie. La Spitalul Universitar am ajuns dupa terminarea facultatii de medicina, in cadrul rezidentiatului. Rezidentiatul in specialitatea de medicina interna l-am facut pe sectia de Medicina Interna si Nefrologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Acum studiaza pentru doctorat. si dincolo de pacienti si de saloane, le explica studentilor tainele semiologiei, din postura de asistent universitar.

Dupa program, face cale intoarsa acasa, la manastire. Laolalta cu fratii din chilii si cu parintele staret a renovat o casa veche si-a transformat-o in cabinet de medicina interna. Un loc unde banii n-au pret si orice bolnav, indiferent de rangul social, religie sau etnie, este consultat gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.