Care este diferenta dintre vaccinurile clasice si cele bazate pe ARNm

Care este diferenta dintre vaccinurile clasice si cele bazate pe ARNm

Ce este ARNm
ARNmesager este o molecula de ARN ce are rolul de a copia informatia genetica a unei catene de ADN, proces numit transcriptie. La procariote (bacterii) ARN mesager copiaza informatia genetica a mai multor gene situate alaturat. După ce molecula de ARN isi îndeplineste rolul său de mesager, el este supus hidrolizei enzimatice si depolimerizat. In concluzie, vaccinul bazat pe ARNm este un vaccin care contine informatia genetica a virusului si nu parti din el ca si la vaccinurile clasice.

Ce trebuie sa retinem pana aici este ca niciun medicament dezvoltat cu ARNm nu a fost aprobat pana acum pentru uz uman!

“Un vaccin este un produs medicamentos biologic care are ca scop inducerea unui răspuns imun și implicit protecție imună dobândită față de o anumită boală infecțioasă. Vaccinurile pot conține agentul patogen întreg, atenuat sau dezactivat, toxinele produse de agent care sunt responsabile de producerea patologiei la om sau diferite fragmente moleculare (precum proteine de suprafață). Ajuns în organism, principiul activ din vaccin induce un răspuns imun prin stimularea sistemului imunitar, cu inducerea unei memorii imune ce va avea ca scop recunoaștera ulterioară și distrugerea agentului patogen, odată intrat în organism. Vaccinurile pot fi utilizate în scop (vaccinoprofilaxie) sau curativ.”

Vaccinurile anti COVID19 ARNmesager se bazeaza pe injectarea de ARNmesager sintetic. Acesta include secventa proteinei de interes, precum si alte proteine ​​nestructurale care, teoretic ar facilita transcrierea acesteia de catre structurile celulare, spre deosebire de vaccinurile clasice care contin agentul patogen intreg, atenuat sau dezactivat, toxinele produse de agent care sunt responsabile de producerea patologiei la om sau diferite fragmente moleculare precum proteinele de suprafata.

In ciuda studiilor si testelor efectuate pana acum, inca nu se cunosc toate mecanismele de actiune ale vaccinurilor ARNm, dar se pare ca multe tipuri de celule sunt capabile să internalizeze aceste secvente ARN, care sunt apoi traduse in proteine. Acest proces incearca sa imite ceea ce se intampla in cazul unei infectii naturale. S-a demonstrat ca vaccinurile ARN mesager stimuleaza atat raspunsul imun celular (limfocite T CD4 + și CD8 +), cat si raspunsul imun umoral (activarea limfocitelor B și producerea de anticorpi specifici antigenului). ARNm poate declansa, de asemenea, imunitatea innascuta. Molecula de ARN in sine activeaza aceste mecanisme si nu antigenul proteic tradus.

Din punctul de vedere al avantajelor acestor noi tipuri de vaccin, de notat este ca, in primul rand, aceste vaccinuri pot fi produse in masa, la costuri reduse. Conform producatorilor, fiecare doza de vaccin este pura si contine doar ARN-ul de interes, incapsulat in bula sa lipidică și nimic altceva. Adjuvantii nu sunt necesari pentru a obtine un raspuns satisfacator, o capsula lipidica simpla fiind suficienta pentru potentarea raspunsurilor imunogene ale ARN-urilor, care nu interactionează cu genomul, manipularea lor de catre structurile celulare are loc exclusiv în citoplasma, spre deosebire de un alt tip de vaccin in dezvoltare, cel ADN.

Din punctul de vedere al dezavantajelor, pentru ca este recenta, aceasta tehnologie are dezavantaje care sunt legate in principal de lipsa de perspectiva stiintifica asupra utilizarii sale. Asa cum am mentionat mai sus, vaccinarea cu ARNmesager activeaza atat raspunsul imun adaptativ cat si pe cel innascut, ducand la o productie ridicata de interferoni, o consecinta a acestui lucru fiind activarea TLR7, fapt ce ar duce de asemenea la cresterea activitatii ribonucleazelor, enzime care inlatura ARN. Prin urmare, ARNmesager care isi pierd bulele lipidice sau nu sunt incapsulate in momentul injectarii, pot fi distruse chiar inainte de a intra in celule, fapt care scoate in evidenta cel mai mare handicap al acestor vaccinuri, respectiv fragilitatea ARN-ului mesager, Pfizer si Moderna anuntand ca pentru ca vaccinul lor sa fie eficient, trebuie pastrat la -80 °C, injectarea acestuia trebuind facuta la foarte scurt timp dupa pregatirea dozei, lucru despre care vom discuta putin mai tarziu.

De mentionat este aici ca unele studii clinice au raportat efecte adverse de gradul 3 (reactii care ameninta viata pacientului) pentru doua vaccinuri ARNm destinate sa lupte impotriva rabiei si a virusurilor H10N8 si H7N9, atunci cand acestea erau inca in faza 1 de testare!

sursa: Comment fonctionne un vaccin à ARN ? (futura-sciences.com)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.