Carte: Permanent Record, Edward Snowden

Edward Snowden, omul care a riscat totul pentru a expune sistemul de supraveghere în masă al guvernului american, dezvăluie pentru prima dată povestea vieții sale, inclusiv cum a ajutat la construirea acelui sistem și ce l-a motivat să încerce să-l doboare.

În 2013, Edward Snowden, în vârstă de douăzeci și nouă de ani, a șocat lumea când a întrerupt cu sediul american de informații și a dezvăluit că guvernul Statelor Unite urmărește în secret mijloacele de a colecta fiecare apel telefonic, mesaj text și e-mail. Rezultatul ar fi un sistem fără precedent de supraveghere în masă, cu capacitatea de a prinde viața privată a fiecărei persoane de pe pământ. Șase ani mai târziu, Snowden dezvăluie pentru prima dată cum a ajutat la construirea acestui sistem și de ce a fost mutat să-l expună.

Într-o luare în considerare a bucuroaselor suburbii Beltway din copilărie și a postărilor clandestine ale CIA și NSA din vârsta sa adultă, Permanent Record este relatarea extraordinară a unui tânăr strălucitor care a crescut online – un bărbat devenit spion, denunțător și, în exil, conștiința internetului. Scris cu înțelepciune, grație, pasiune și o candoare neîntreruptă, Permanent Record este o memorie crucială a erei noastre digitale și destinată să fie un clasic.

„Numele meu este Edward Joseph Snowden. Am lucrat pentru guvern, dar acum lucrez pentru public. Mi-a luat aproape trei decenii să recunosc că există o distincție și, când am făcut-o, m-a confruntat cu un pic de probleme la birou. Drept urmare, acum îmi petrec timpul încercând să protejez publicul de persoana cu care eram anterior – un spion pentru Agenția Centrală de Informații (CIA) și Agenția Națională de Securitate (NSA), doar un alt tânăr tehnolog aflat în construcția a ceea ce eram sigur ar fi o lume mai bună. Cariera mea în Comunitatea Americană de Informații (IC) a durat doar șapte ani, de care mă surprinde că am realizat că este cu doar un an mai lung decât timpul petrecut de când am fost în exil într-o țară care nu a fost alegerea mea. În acea perioadă de șapte ani, cu toate acestea, am participat la cea mai semnificativă schimbare din istoria spionajului american – trecerea de la supravegherea țintită a indivizilor la supravegherea în masă a întregii populații. Am ajutat să fac posibilă din punct de vedere tehnologic ca un singur guvern să colecteze toate comunicațiile digitale din lume, să le stocheze pentru vârste și să le caute în voie. După 11 septembrie, IC a fost condamnată de vinovăție pentru că nu a protejat America, pentru că a lăsat cel mai devastator și mai distructiv atac asupra țării de când Pearl Harbour are loc de veghe. Drept răspuns, liderii săi au căutat să construiască un sistem care să-i împiedice să fie prinși din nou sub gardă. La baza ei trebuia să fie tehnologie, un lucru străin pentru armata lor de științe politice majore și maeștri ai administrației de afaceri. Ușile celor mai secrete agenții de informații au fost deschise larg pentru tineri tehnologi ca mine. Și astfel geek moștenit pământul. Dacă aș fi știut ceva atunci, am știut calculatoare, așa că am crescut rapid. La douăzeci și doi de ani, am primit primul meu secret secret de la NSA, pentru o poziție chiar în partea de jos a organigramei. Mai puțin de un an mai târziu, am fost la CIA, ca inginer de sisteme cu acces extins la unele dintre cele mai sensibile rețele de pe planetă. Singura supraveghere a adulților a fost un tip care și-a petrecut turele citind rețele de Robert Ludlum și Tom Clancy.”

Comentarii

Leave a Reply