Cărturești Carusel, București, Romania

Carturesti_Carusel

Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000mp. Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială.

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

Cladirea dispune de un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.

Jean Chrissoveloni, proprietarul actual al clădirii:

„Mulţumesc din toată inima că aţi venit aici să împărtăşiţi cu noi această mare bucurie. Bucuria de a vedea această clădire, care a fost cumpărată de străbunicul meu la o licitaţie (…), în 1903. Şi, din 1903, am reuşit s-o ţinem în familie. Sunt a patra generaţie. (…) Sper că clădirea va continua (să rămână) în familie pentru mulţi ani. Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă ţi-o dă într-o stare penibilă, trebuie să găseşti cum poţi să introduci această clădire în circuitul de afaceri, pentru a putea să continue să contribuie la economia ţări, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că clientul poate să ducă şi el treaba până la sfârştit, fiindcă şi el are de investit destul de mult în acestă clădire”, a spus Jean Chrissoveloni la recepţia de miercuri, menţionând că această clădire a fost revendicată în 2007, iar primul client a apărut în 2010, însă după trei ani nu a putut continua afacerea şi aşa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentanţii Cărtureşti.

Cărtureşti este un „concept store” care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfârşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

Cărtureşti lucrează cu peste 300 de furnizori din ţară şi din străinătate, oferind peste 15.000 de cărţi diferite, 5.000 de albume muzicale, 1.500 de albume de artă, 500 de filme şi 400 de sortimente de ceaiuri. De asemenea, Cărtureşti găzduieşte anual peste 300 de evenimente culturale. În librăriile Cărtureşti au avut loc întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi artişti din lume, printre care Mario Vargas Llosa, Ibrahim Ferrer, Pascal Bruckner, Jonathan Coe şi Frederic Beigbeder, potrivit site-ului reţelei de librării.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.