Câți cai putere are 1 Kw?

Un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de măsură pentru putere, presupusă a fi egală cu puterea mecanică pe care este capabil s-o furnizeze un cal. Calul putere se utilizează uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. În contextul motoarelor termice, se utilizează ca unitate de măsură pentru energie calul putere oră.

Calul putere nu face parte din Sistemul Internațional.

Noțiunea de cal-putere a fost introdusă de inventatorul scoțian James Watt, astfel că povestea nașterii acestei unități de măsură se raportează la sistemul englezesc de unități. Valoarea unui cal-putere a fost stabilită după ce Watt a efectuat o serie de experimente în care aceste animale de tracțiune (poneii) ridicau diverse cantități de cărbune. Inițial, Watt a stabilit că, în medie, un ponei era capabil să ridice 220 de livre de cărbune pe o distanță de 100 picioare într-un minut (22 000 ft·lbf/min).

Watt nu a fost mulțumit de această valoare, considerând-o prea mică. El era convins că un cal de constituție medie putea sa dezvolte mai mult decât o indicau calculele și experimentele de până atunci. În 1782 el a determinat că un cal poate învârti o roată de acționare a unei mori de 144 de ori în timp de o oră, adică de 2,4 ori pe minut. Roata avea o rază de 12 picioare, iar forța de tracțiune a calului a fost estimată la 180 de livre. Astfel, puterea calului a fost estimată la:

{\displaystyle P={\frac {W}{t}}={\frac {Fd}{t}}={\frac {(180{\text{ lbf}})(2,4\times 2\pi \times 12{\text{ ft}})}{1{\text{ min}}}}=32572\ {\frac {{\text{ft}}\cdot {\text{lbf}}}{\text{min}}}}

Această valoare a fost rotunjită la 33 000 ft·lbf/min. și standardizată de James Watt and Matthew Boulton în anul următor.

Calul putere se utilizează uneori pentru a specifică puterea motoarelor electrice sau termice, domeniu unde unitatea de măsură folosită pentru energie este ”calul putere oră”.  În anul 1993, doi fizicieni au ajuns la o concluzie destul de interesantă, în urmă unor teste realizate cu câţiva cai puternici. Ei au realizat că, de fapt, un cal poate să producă până la 14,9 CP, dar numai pentru scurte perioade de timp, dar că, la o muncă obişnuită de povară, trăgând un plug pe câmp, de exemplu, un cal exercită constant 1 CP.

Aceleaşi teste au arătat că un om normal poate să producă până la 1,2 CP pentru scurte perioade de timp sau 0,1 CP pe termen nelimitat. Celebrul atlet Usain Bolt poate produce, potrivit studiilor realizate, 3,5 CP la viteză maximă, pe care o atinge pe distanţa de 100 de metri.   

Începând cu 1972, Uniunea Europeană a introdus o nouă unitate de măsură numită kilowatt, ca fiind unitatea oficială de măsurare a puterii. Fie că e vorba de puterea motoarelor mecanice, electrice, a diverselor scule electrice şi chiar a diverselor aparate electrice: incalzitoare, televizoare, aparate audio, etc. Însă abia în ianuarie 2010, prin directiva a Comisiei Europene, companiile auto au fost împiedicate să mai folosească oficial calul-putere că unitate de măsură a puterii, fiind permisă doar utilizarea sa ca unitate suplimentară.

Un cal-putere în româneşte se prescurtează CP, însă în engleză el poate fi HP (HorsePower) sau la americani BHP (Brake HorsePower).

Câți cai putere are un Kw?
Așadar, răspunsul la această întrebare este 1.35962. Așadar, 1KW = 1.35962 CP.

De exemplu, un automobil marca VW Golf al cărui motor are o putere de 74 de Kw, va avea 101 CP. (74 X 1.35962 = 100.61188).

Citeste mai mult: wikipediaadev.ro/pbbuf5

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble