Ce este „globalizarea” şi „economia de piaţă” şi cui folosesc ele

Multă lume nici azi nu îşi dau seama ce este „globalizarea” şi „economia de piaţă” şi cui folosesc ele.
Globalizarea înseamnă că doar câțiva se bucură de câștiguri globale în timp ce restul suferă.
Globalizarea este o perspectivă care pune accentul pe capacitatea unor state moderne şi organizaţii în mare măsură capitaliste de a-şi spori puterea şi influenţa pe glob.”
George Ritzer – sociolog
Iată ce aduce globalizarea, investiţiile străine şi „piaţa liberă”!
Secretul cel mai mare al globalizării este acela că nu poate avea succes fără ajutorul masiv al statelor naţionale de clasa politică care au fost cumpărate de către oligarhia financiaro-corporatistă, pentru a sluji exclusiv interesele acestui grup. Lumea nu prea ştie, dar statele oferă multinaţionalelor subvenţii, scutiri de taxe şi le garantează credite, fără de care acestea nu ar putea să vândă la cele mai mici preţuri, să facă producţie de masă şi să facă export-import, de la un capăt la altul al lumii.
Definiţie: „Globalizarea reprezintă mişcarea liberă a capitalului, însoţită de dominaţia crescândă a pieţelor financiare globale şi a corporaţiilor multinaţionale asupra economiilor naţionale.”
Acum, cunoscând aceste lucruri, ne putem da seama că cei care vin să “investească” în România au posibilitatea să facă profituri uriaşe, fără să aducă contribuţii notabile la dezvoltarea economică a ţării şi plus de asta pot pleca oricând doresc, fără nicio responsabilitate faţă de economia naţională, faţă de angajaţi, sau de problemele de mediu create.
Marii rechini internaţionali nu aduc nici prosperitate, nici locuri de muncă, deoarece urmăresc să facă un profit cât mai mare cu investiţii cât mai mici.
Mulţi vor întreba, în acest caz, care este soluţia. Soluţia sănătoasă, pentru un stat liber şi suveran este dezvoltarea economiei locale, a micilor afaceri, bazate pe capital autohton, singurele care creează prosperitate, milioane de locuri de muncă (nu doar câteva mii) şi care contribuie în mod real la bugetul ţării.
Dacă ne uităm la ce a făcut guvernul Băsescu-Boc în ultimii ani, vom observa că mai întâi a distrus micile afaceri, prin măsurile iniţiale, din 2009, care au dus la închiderea a peste 300.000 de IMM-uri în numai doi ani, apoi, la “recomandarea” FMI, a Băncii Mondiale şi a UE a trecut fără dezbatere parlamentară o serie de legi îndreptate împotriva naţiunii şi în favoarea marilor afaceri internaţionale.
Aşa-i că e mişto pentru români globalizarea asta?!
„Investitorii” straini obţin scutiri de taxe şi facilităţi, ajutorarea băncilor străine pe seama unor nevinovaţi (salariaţi, pensionari, contribuabili), iar, într-o a doua fază, să-i zicem microeconomică, eliminarea brumei de economie românească din România prin ţintite privatizări şi prin aşa-numita liberalizare, de fapt o banală dar dramatică creştere, a preţurilor.
Actualul model economic al României este un model de tip colonial, cu valoare adăugată joasă şi control integral al capitalului străin în axa majoră a economiei, model rezervat periferiilor de către centrul colonial (în cazul în speţă Occidentul). României îi este de fapt rezervat cel mai de jos dintre stadiile modelului de tip colonial: cel de anexă de consum, care nu este nici măcar integrat centrului precum este atelierul. Cum s-a ajuns aici doar cei ce vor să nu vadă evită subiectul: prin rapt de tip colonial, prin preluarea de către capitalul centrului a punctelor strategice şi sectoarelor de forţă ale economiei.
Sursa:

Comentarii

Leave a Reply