Ce înseamnă „binging”?

Să te uiţi încontinuu la seriale. Binging nu e nimic deocheat şi nici vreun fel de mâncare. Reclamele mizează inteligent pe noutatea termenului ca să ne trezească interesul. Binge înseamnă de fapt consum excesiv sau compulsiv de mâncare sau de băutură, adică o formă de dependenţă. În Statele Unite, Binge Eating Disorder este una dintre cele mai frecvente tulburări de nutriţie. O boală care se manifestă prin episoade de mâncat necontrolat alimente în cantităţi foarte mari, într-un interval scurt.

Cam asta ne spune şi dicţionarul Oxford. Verbul to binge înseamnă a te implica într-o activitate în exces, în special mâncatul în exces. Iar ca substantiv, binging se referă la orice activitate făcută în exces, într-o perioadă scurtă de timp.

Termenul a dezvoltat o întreagă familie de cuvinte: binge-eating, binge-drinking şi binge-watching. Abia ultimul înseamnă să urmăreşti mai multe episoade dintr-un serial într-un interval scurt, pe DVD sau online. Adică atunci când stăm o noapte întreagă şi ne uităm la 4-5 episoade din serialul preferat.

Să ştiţi că termenul este relativ nou, pentru că maratonul serialelor e un fenomen cultural care a început după 2010. În momentul în care au apărut serviciile media online, care ne-au permis vizionarea mai multor episoade. Binge-watch a devenit atât de faimos, încât anul trecut Dicţionarul Collins l-a desemnat cuvântul anului 2015.

Share and LIKE:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns