Ce prevede acordul UE privind oprirea fluxului de migranti, aprobat la Bruxelles dupa o noapte de negocieri

Liderii Uniunii Europene au mai căzut de acord să restricționeze mișcările migranților în cadrul blocului comunitar, răspunzând astfel dorințelor italienilor și germanilor la un summit unde s-au dus negocieri dure, comentează Reuters.

Cei 28 de lideri UE au convenit și să întărească și mai mult frontierele externe și să majoreze finanțarea pentru Turcia, Maroc și țările nord-africane pentru a preveni migrația către Europa, a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk.

”Migrația este o provocare nu doar pentru un singur stat membru, ci pentru Europa ca întreg”, se spune în înțelegerea semnată la summit.

”Consiliul European este hotărât (…) să prevină revenirea la fluxul necontrolat din 2015 și să stăvilească și mai mult migrația ilegală prin toate rutele, existente sau pe cale de înființare”, afirmă liderii UE în document.

Italia blocase anterior orice acord în cadrul summitului – care se referea, printre altele, la comerț și securitate, cu excepția cazului în care liderii UE acceptă să îi îndeplinească cerințele privind gestionarea fluxului de migranți.

Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că faptul că liderii UE au reușit să convină vineri asupra migrației reprezintă un semn bun, însă a recunoscut că statele membre rămân divizate.

Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că este mulțumit de înțelegerea privind migrația la care au ajuns liderii UE în zori de zi, adăugând că Roma ar putea decide ulterior dacă va găzdui în continuare migranți.

Acesta a enumerat elementele acordului, inclusiv posibilitatea înființării unor centre pentru migranți în țările UE, însă a precizat faptul că Italia nu a decis încă dacă un astfel de centru va exista și pe teritoriul țării sale.

RFI: Migratia, un acord nesperat dupa o noapte de negocieri

UE se va dota atât cu platforme externe de reținere a migranților în afara teritoriului european cât și cu centre închise în Italia. Țara acceptă aceasta doar dacă responsabilitatea care-i revine este împărțită cu celelalte state.

Acordul global privind oprirea fluxului migrator, găsit de liderii UE joi noapte la Bruxelles după opt ore de negocieri, este în fine unul complex și echilibrat.

UE va crea platforme regionale de debarcare în nordul Africii unde să fie primite vapoarele ONG-urilor care salvează migranți. Ideea îi aparține președintelui UE Donald Tusk – dar provine inițial de la Comisia Europeana – în fine, ea ar trebui să evite crize de tip Aquarius sau Lifeline.

Dar UE se va dota si cu așa zisele « centre europene controlate », adică centre închise pe care Italia a acceptat cu mare greutate să le primească și numai dacă responsabilitatea tratării cererilor de azil va fi împărțită cu celelalte state UE.

Aceasta este rodul unei apropieri de poziții italo-franceze. Giuseppe Conte, prim ministrul italian, a acceptat propunerea lui Emmanuel Macron – care a găsit și acest nume inventiv de « centre controlate » în loc de « centre închise » – dar numai fiindcă responsabilitatea nu-i mai revine doar Italiei.

Asta ne duce imediat la regulamentul de la Dublin. În ciuda a ceea ce se credea, el nu va fi nici diluat și nici reformat. Regulamentul în cauză stipulează, între altele , că statul membru în care un migrant a poposit este responsabil de înregistrarea sa. De acum, se va da o mănă de ajutor cu înregistrarea.

Apoi, când un migrant este refulat, el este de fapt trimis în statul prin care a intrat în UE și de acolo mai departe.

Cum Italia, Grecia, Spania, Malta si Cipru au făcut toate acestea singure ani de zile, ele sperau ca textul să fie modificat. Dar țări ca Belgia, Germania și Austria – care ar fi avut deci de furcă în acest caz – s-au opus și au câștigat.

La 1 iulie debutează președinția austriaca a UE care se asigură astfel nu doar că sudul Europei va trage mai departe sigur barca migrației, dar și că acești migranți vor fi din ce în ce mai puțin prezenți în vestul și nordul Europei.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Urmareste-ne pe: VK MeWe Facebook Telegram Twitter Bitchute Youtube Rumble