Chernobyl (2019)

Cernobîl este un scurt serial anglo-american de televiziune care înfățișează o dramă istorică creată și scrisă de Craig Mazin și regizată de Johan Renck. Serialul este o coproducție între rețeaua americană prin cablu HBO și rețeaua britanică de televiziune Sky, iar premiera lui a avut loc în Statele Unite pe 6 mai 2019 și în Regatul Unit pe 7 mai 2019. Serialul înfățișează dezastrul nuclear de la Cernobîl, care s-a produs în Uniunea Sovietică în aprilie 1986, precum și acțiunile fără precedent de curățire a zonei contaminate care au urmat.

Cernobîl ecranizează „povestea adevărată a uneia din cele mai mari catastrofe create de om din istorie și povestește despre curajul bărbaților și femeilor care s-au sacrificat pentru a salva Europa de la un dezastru inimaginabil. Serialul se concentrează pe subiectul sfâșietor al dezastrului nuclear care s-a produs în Ucraina Sovietică în aprilie 1986, dezvăluind cum și de ce s-a întâmplat și narând poveștile șocante, remarcabile, ale eroilor care au luptat și au murit”.

Turnarea filmului a început în aprilie 2018, în Lituania. Primele filmări au fost demarate pe 13 mai 2018, în Fabijoniškės, un cartier rezidențial din Vilnius, Lituania, folosit pentru a înfățișa orașul ucrainean Prîpeat, deoarece cartierul încă reda o autentică atmosferă sovietică. O zonă densă de blocuri a fost folosită ca loc pentru filmarea scenelor de evacuare a orașului. Regizorul Johan Renck a criticat puternic numărul mare de ferestre moderne și atrăgătoare ale locuințelor, dar nu a insistat pentru îndepărtarea lor la faza de post-producție. La sfârșitul lunii martie producția s-a mutat la Visaginas, tot în Lituania, pentru a filma scene în interiorul și exteriorul centralei nucleare de la Ignalina, acum scoasă din uz, care este uneori considerată „sora celei din Cernobîl” din cauza asemănării proiectelor reactoarelor folosite la cele două, de tip RBMK. La începutul lunii iunie 2018 producția s-a mutat în Ucraina pentru filmarea unor scene finale minore. Filmările la miniseria Cernobîl au durat 16 săptămâni. 

Regia: Johan Renck
Cu: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson
Gen film: Dramă, Istoric

 

 

Comentarii

Leave a Reply