China a clonat primele două maimuțe în lume. (video)

China a clonat primele două maimuțe în lume. Folosind procesul care a creat oaia Dolly, ar putea produce maimuțe uniforme pentru a fi folosite în cercetarea bolilor umane.

Primele clone primate realizate prin transferul nuclear al celulelor somatice sunt două macacuri identice genetic cu coadă lungă, născute recent la Academia Chineză de Științe a Institutului de Neuroștiințe din Shanghai. Cercetătorii au numit nou-născuții Zhong Zhong și Hua Hua – născuți acum opt și șase săptămâni, după adjectivul chinez „Zhonghua”, ceea ce înseamnă națiune chineză sau oameni. Piața tehnică, prezentată în 24 ianuarie în revista Cell , o face o posibilitate reală pentru laboratoare să efectueze cercetări cu populații personalizabile de maimuțe uniforme genetic.

„Există o mulțime de întrebări despre biologia primatelor care pot fi studiate prin faptul că au acest model suplimentar”, spune autorul principal Qiang Sun, director al Facultății de Cercetare a Primatelor Nonhuman la Academia Chineză de Științe a Institutului de Neuroștiințe. „Puteți produce maimuțe clonate cu același fundal genetic, cu excepția genei pe care ați manipulat-o. Acest lucru va genera modele reale nu doar pentru bolile creierului bazate genetic, ci și pentru cancer, imună sau tulburări metabolice și ne permite să testați eficacitatea medicamentelor pentru aceste condiții înainte de utilizarea clinică. ”

Zhong Zhong și Hua Hua nu sunt primele clone primate – titlul se referă la Tetra, o maimuță rhesus născută în 1999 printr-o metodă mai simplă numită divizare embrion (Chan și colab., Science 287, 317-319). Această abordare este modul în care gemenii apar în mod natural, dar pot genera doar până la patru descendenți la un moment dat. Zhong Zhong și Hua Hua sunt produsul transferului nuclear al celulelor somatice (SCNT), tehnica folosită pentru a crea Dolly oile de peste 20 de ani în urmă, în care cercetătorii îndepărtează nucleul dintr-o celulă de ou și îl înlocuiesc cu un alt nucleu din celulele corpului diferențiate . Acest ou reconstruit se dezvoltă apoi într-o clonă a a ceea ce a donat nucleul de înlocuire.

Diferitele nuclee de celule de maimuță, în comparație cu alte mamifere, cum ar fi șoareci sau vaci, s-au dovedit a fi rezistente la SCNT. Soarele și colegii săi au depășit această provocare în primul rând prin introducerea de modulatori epigenetici după transferul nuclear care pornește sau oprește genele care inhibă dezvoltarea embrionilor. Cercetatorii au descoperit ca rata de succes a acestora a crescut prin transferarea nucleelor ​​prelevate de la celule diferentiate fetale, cum ar fi fibroblastele, un tip de celula in tesutul conjunctiv. Zhong Zhong și Hua Hua sunt clone ale acelorași fibroblaste fetale de macac. Celule donatoare adulte au fost de asemenea utilizate, dar aceste clone au trăit doar câteva ore după naștere.

„Am încercat mai multe metode diferite, dar numai unul a lucrat”, spune Sun. „Erau multe eșecuri înainte de a găsi o cale de a clona cu succes o maimuță”.

Primul autor Zhen Liu, un coleg postdoctoral, a petrecut trei ani practicând și optimizând procedura SCNT. El a testat diferite metode pentru a îndepărta rapid și precis materialele nucleare din celula de ou și a promova fuziunea celulei donor nucleu și a ouălui enucleat. Cu ajutorul suplimentar al modulatoarelor epigenetice care reactivau genele suprimate în nucleul diferențiat, el a reușit să obțină rate mult mai mari de dezvoltare embrionară normală și sarcină la maimuțele surogat de sex feminin.

„Procedura SCNT este destul de delicată, deci cu cât o faceți mai repede, cu atât mai puține leziuni ale ouălor pe care le aveți, iar Dr. Liu are un deget verde pentru a face acest lucru”, spune Muming Poo, co-autor al studiului care conduce Institutul de Neuroștiințe al Centrului CAS pentru Excelență în Știința Brainului și Tehnologia Inteligenței și ajută la supravegherea proiectului. „Este nevoie de o multime de practici. Nu toata lumea poate face procesul de enucleare si de fuziune celulara rapid si precis si este foarte probabil ca optimizarea procedurii de transfer ne-a ajutat foarte mult sa realizam acest succes”.

Cercetatorii planifica sa continue imbunatatirea tehnicii, care va beneficia, de asemenea, de munca viitoare in alte laboratoare, precum si monitorizarea Zhong Zhong si Hua Hua pentru dezvoltarea lor fizica si intelectuala. În prezent, bebelușii sunt hrăniți cu sticle și cresc în mod normal în comparație cu maimuțele vârstei lor. Grupul așteaptă, de asemenea, să se nască mai multe clone de macac în lunile următoare.

Laboratorul respectă orientările internaționale stricte pentru cercetarea pe animale stabilite de Institutul Național al Sănătății din SUA, însă Sun și Poo încurajează comunitatea științifică să discute despre ce ar trebui sau nu ar trebui să fie practici acceptabile atunci când vine vorba de clonarea primatelor neumane. Suntem foarte constienti de faptul ca viitoarele cercetari care folosesc primatele non-umane oriunde in lume depinde de oamenii de stiinta care urmeaza standarde etice foarte stricte, Poo spune.

Această lucrare a fost susținută de subvențiile acordate de Academia Chineză de Științe, Programul Tehnic Talent al Programului Tehnic CAS, Biroul de Știință și Tehnologie al Băncii Municipale din Shanghai, Programul Postdoctoral Național pentru Talenturile Inovatoare și Fundația pentru Științe Postdoctorale din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.