Cine a fost Hachiko

Hachikō (10 noiembrie 1923 – 8 martie 1935), cunoscut în japoneză și ca chūken Hachikō „credinciosul câine Hachikō”, ‘hachi’ însemnând „opt”, cifră care în scrierea japoneză are forma literei V răsturnate și reprezentând poziția sa în adăpostul de proveniență, și ‘kō’, insemnând prinț sau duce), a fost un câine din rasa Akita Inu născut la o fermă din apropierea orașului Ōdate, prefectura Akita, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

Hachiko, un câine din rasa Akita, i-a aparţinut unui profesor din Tokyo. În fiecare zi, câinele îşi întâmpina stăpânul la gara Shibuya, până într-o zi, în 1925, când bărbatul nu a mai sosit.

Fără să ştie că stăpânul său a murit în urma unei hemoragii craniene, Hachiko s-a întors în fiecare zi la gară, timp de 10 ani.

Pe 8 martie 1935, Hachiko a fost găsit mort pe o stradă din Shibuya. Fotografia de mai sus, ultima cu Hachiko, îl arată pe acesta înconjurat de familia şi prietenii stăpânului său.

La mulţi ani după moartea lui Hachiko, o statuie reprezentându-l pe cel mai loial câine din lume a fost ridicată în apropierea gării Shibuya, devenind un popular loc de întâlnire pentru tineri.

Povestea lui Hachiko a emoţionat întreaga lume. La început, japonezii mergeau în staţia Shibuya pentru a se întâlni cu Hachiko şi a-i da de mâncare. Apoi, povestea a ajuns şi la Hollywood, unde a inspirat un film cu Richard Gere în rolul principal.

Comentarii

Leave a Reply