Condimentul miraculos care tratează aproape orice boală

Turmericul este o plantă perenă, originară din Sudul Asiei, care crește din bulbi asemănători cu cei ai ghimbirului, doar că diferă compoziția. Folosit pe post de condiment de mai bine de 4000 de ani, benefiile pe care le aduce organismului uman sunt de-a dreptul miraculoase.

Turmericul are coajă dură, de culoare maro, iar miezul este portocaliu intens. Este un supliment nutritiv natural, bogat în fier şi mangan, vitamina B6 şi potasiu. Dintre compușii săi, curcuminoidele (care includ curcurmina, demetoxicurcumina și bisdemetoxicurcumina) sunt cele mai importante. Curcumina – pigmentul galben care se extrage din pudra de turmeric – este folosită în diverse suplimente, dar ca să poată fi asimilat de organism acesta trebuie musai să fie combinat cu piperină (substanță extrasă din piperul negru). Mai conține și uleiuri volatile, zaharuri, proteine și rășini

Pentru că are o aromă piperată și ușor amăruie, asiaticii îl folosesc de miii de ani sub formă de pudră-condiment pentru mâncărurile lor tradiționale. Este folosit în curry (dar, atenție, în foarte mică măsură!), dă culoarea galbenă muștarului, brânzei sau untului. Poate fi adăugat la ori fel de piure, chiar și în lapte – pentru că nu schimbă gustul -, poate fi condiment pentru orez cu stafide și caju, pentru un sos cremos bogat în arome dar slab în calorii, atât pentru mâncărurile cu carne și pește, cât și pentru cele doar din vegetale, în dressinguri pentru salate și la mâncăruiri sote. Turmericul este folosit și în industria textilă, pentru colorarea țesăturilor, iar grădinarii spun că ține la distanță furnicile!

Atunci când e aplicat peste julituri sau tăieturi, turmericul împiedică infectarea rănilor mici și ajută la cicatrizarea lor. Uleiul volatin și curcumina din conțin au, ambele, proprietăți antiinflamatoare asemănătoare cu ale unor medicamente pe bază de fenilbutazonă sau hidrocortizon. Fiind natural, însă, nu dă efecte secundare. Aceiași curcumină are și efecte antioxidante, luptând cu radicalii liberi și împiedicând deterioarea membranelor celulare. Tot pentru că luptă contra radicalilor liberi, turmericul este adjuvant în tratarea mai multor boli articulare reumatoidale. Spre exemplu, în cazul bolnavilor cu poliartrită reumatoidă, scurtează perioadele de rigiditate de dimineață, reduce inflamarea articulațiilor și îi ajută să poată merge mai mult.

 Citește continuarea …

Comentarii

Leave a Reply