Criza economica pe intelsul tuturor

Un prestigios analist financiar a fost solicitat să explice criza mai pe înțelesul tuturor.

Iată explicația lui:
Un cavaler a sosit într-un sat, unde nu mai fusese niciodată, oferind 100 euro pentru orice măgar de vânzare. Doar o parte dintre locuitori și-au vândut măgarii. A doua zi cavalerul s-a întors cu o ofertă mai bună: 150 euro bucata. O altă parte dintre locuitori și-au vândut măgarii. În a treia zi cavalerul le-a oferit 300 euro iar restul posesorilor de măgari și-au vândut animalele. După o săptămâna, văzând că nu mai sunt măgari de vânzare, i-a anunțat pe șateni ca peste încă o săptămâna va veni și va oferi 500 euro pentru orice măgar pe care-l va găsi de vânzare și apoi a plecat. În ziua următoare și-a trimis ajutoarele, în același sat, cu măgarii pe care îi cumpărase, pentru a-i vinde cu 400 euro bucata. Cu gândul la câștigul săptămânii viitoare, toţi locuitorii au cumpărat măgarii cu 400 euro. Pentru asta, aproape toți sătenii s-au împrumutat pentru ca nu aveau atâția bani. Așa cum era de așteptat, ajutoarele au dispărut, la fel și cavalerul. Niciodată nu au mai fost văzuţi.

Rezultatul: Satul s-a umplut de măgari și a rămas înglodat în datorii.

Să vedem ce s-a întâmplat după aceea. Cei care au luat împrumuturi, chiar dacă vindeau măgarii, nu puteau plăti datoria. Cămătarii s-au plâns municipalităţii, spunând că dacă nu primesc ajutor vor fi ruinaţi; astfel nu vor putea continua să împrumute și toată lumea va fi ruinată. (O mare minciună).

În loc să dea banii sătenilor, pentru a-și plăti datoriile, primarul, folosind bugetul strâns din taxele plătite de locuitori, a dat banii cămătarilor, ca să nu fie ruinaţi. Dar ei, deși primăria le acoperise o mare parte din banii pierduţi, nu au șters datoriile sătenilor, care au continuat să rămână împovărați. Primarul a irosit bugetul municipalităţii si primăria a intrat în datorii. De aceea, primăria ceru bani altor municipalităţi. Dar acestea i-au răspuns că nu o pot ajuta, deoarece fiind ruinată, municipalitatea nu va putea returna banii împrumutaţi.
Rezultatul: marii specialiști înșelaţi temporar si poporul mărunt înșelat definitiv.

Cu datoriile acoperite, cămătarii continuau să ceară bani, plus dobânzi. Datornicilor faliți le-au fost luați măgarii lăsând-ui fără “mijloace de producție”. Mulți săteni (majoritatea) au rămas ruinați și fără măgar întreaga viaţă. Municipalitatea, a rămas, si ea, ruinată.
Rezultatul final? Pentru a soluţiona toate aceste lucruri, primăria a redus salariile funcţionarilor. Întreprinzătorii privați, văzând ca lumea muncește și pentru mai puțini bani, au redus și ei salariile.

Deci: bogații se îmbogățesc și mai mult, iar săracii sărăcesc și mai tare; asta’i CRIZA.
O mare ȚEAPĂ.
Preluare de pe Facebook Virgil Ștefan Nițulescu

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.