Cum alegi un aspirator bun pentru casa ta

Timp de un an într-un apartament format din două camere, se colectează 10 kg de praf. Dacă nu este curățată, inhalarea regulată a aerului praf provoacă diverse modificări neplăcute în organism: dureri de cap, oboseală, tulburări de somn și scăderea imunității.

Pentru a menține ordinea în casă, este necesar să curățați în mod regulat, iar aspiratorul pe care aproape fiecare familie îl are în acest exercițiu.

Dar cumpărăm orice aparatură electrocasnică, există în mod constant întrebări și dificultăți cu privire la alegere, deoarece există multe modele, gama de prețuri este ridicată și cunoștințele pentru alegerea optimă nu sunt suficiente.

Cum de a alege un aspirator pentru casa, chiar dacă recomandările vânzătorilor nu pot fi de încredere complet? La urma urmei, ei sunt adesea gata să înfrumusețeze posibilitățile mărfurilor, doar pentru a îndeplini planul de vânzări.

Criterii pentru alegerea unui aspirator

Înainte de a cumpăra un aspirator, trebuie să acordați atenție următoarelor criterii:

 • performanță (putere);
 • calitatea sistemului de filtrare;
 • principiul de funcționare;
 • elementele de filtrare și tipurile acestora;
 • Tip de curățenie;
 • puterea unității;
 • aspectul.

Cunoașterea criteriilor de evaluare a aspiratorului, rezultatul cumpărare nu va dezamagi proprietarul unei noi tehnologii.

Consumul de energie

Unul dintre principalele criterii pentru funcționarea acestei tehnici este puterea sa. Este necesar să se facă distincția între două tipuri.

 1. Consumul de energie . Acesta vă permite să evalueze consumul de energie de vid, care este, sarcina pe rețeaua electrică. Intervalul ar trebui să fie cuprins între 1000 și 2400 wați. Maximul este determinat în primele secunde ale tehnicii.
 2. Puterea de aspirație . Poate fi egal cu 200 – 580 wați. Principiul este că cu cât este mai mare această valoare, cu atât mai curând și mai bine curățătorul va face față poluării. Dar există nuanțe să ia în considerare, de exemplu, în cazul în care puterea de aspirare în timpul curățării covorul va fi mare, se va lipi de pensula, cauzând un inconvenient pentru procedura de curățare. Prin urmare, aproape toate modelele sunt echipate cu un regulator de putere.

La alegerea acestui produs este necesar să se acorde atenție puterii medii de aspirație, deoarece acesta este un indicator al funcționării normale a aspiratorului. Și parametrul „puterea maximă de aspirație” indică numai funcționarea acestuia în primele câteva minute.

Indicatorul de 300W este suficient pentru o curățare confortabilă în apartament, dar este mai bine să alegeți aspiratoarele cu o putere de 350W, ajustându-l după cum este necesar

Puterea consumată trebuie să fie orientată atunci când există un interes în problemele de economisire a energiei. Vânzătorii sunt adesea înșelătoare, concentrându-se asupra acestui parametru, și nu asupra puterii de absorbție.

Important ! Dacă recipientul pentru praf este plin, atunci puterea de aspirare scade, deci trebuie să schimbați în timp util containerele de praf.

Rezistența aspiratorului

Este foarte important să verificați materialul din care este fabricat mânerul, pentru care dispozitivul este transferat din cameră în cameră. Mânerul din plastic, produs ca un element separat și înșurubat la produsul principal, se poate sparge sau se poate rupe în orice moment. Cel mai bine este să alegeți un mâner monolitic.

Un alt detaliu al aspiratorului, care trebuie verificat pentru durabilitate – un furtun. Poate fi cauciuc și plastic.

Cel mai bine este să cumpărați un aspirator cu un furtun de cauciuc, deoarece va dura mult mai mult decât un furtun de plastic.

apariție

Deoarece aspiratorul nu este numai o tehnică pentru curățarea camerei, dar subiectul, care cade uneori de vedere, parametrii săi externi – nu ultimul criteriu. Se recomandă să se acorde atenție următoarelor caracteristici:

 1. Culoare. Astăzi, piața oferă o gamă largă de modele de culori și nuanțe diferite. Există chiar și produse cu desene și amprente.
 2. Forma. De asemenea, atunci când alegeți un aspirator, trebuie să acordați atenție formei sale. Înainte de a cumpăra este necesar să se clarifice cu vânzătorii cât de mult aspiratorul este convenabil de utilizat.
 3. Greutate și mărime. Aspiratoarele concepute pentru curățarea normală a uscării sunt mult mai compacte decât omologii lor proiectați pentru curățarea umedă. Dacă aspiratorul este echipat cu duze diferite, dimensiunea va fi mult mai mare. În acest caz, fiecare persoană trebuie să decidă pentru sine, ceea ce este mai important pentru el: să aibă o mulțime de momeli care trebuie purtate în mâini, dacă sunt brusc necesare, sau să poarte echipament uriaș, dar echipat cu toate atașamentele suplimentare.

Filtrarea și caracteristicile de funcționare ale aspiratorului

Sarcina evidentă a sistemului de filtrare este de a minimiza cantitatea de praf suflată din aspirator. Concentrația maximă admisibilă este de 10 mg de praf pe metru cub. m de aer. Calitatea filtrului este măsurată ca procent din reținerea particulelor de praf. În aspiratoarele bune, acest procent ajunge la 99,97.

Etapele de curățare ale aspiratorului sunt după cum urmează:

 1. Prima etapă. Aspiratorul aspiră aer cu praf și murdărie.
 2. A doua etapă. Gunoiul se duce la colectorul de praf, aquafilter sau alt rezervor, unde rămâne principalul, cea mai mare parte a prafului și a nisipului.
 3. A treia etapă. Aerul rămas, care conține mult mai multe particule de praf, trece prin filtrele de curățare care sunt situate în apropierea motorului. Până în prezent, există încă mult praf.
 4. A patra etapă. Aerul trece prin ultima etapă de filtrare la ieșire, responsabilă pentru curățarea fină. Pot fi diferite microfiltre, filtre HEPA și altele, care exclud înapoi praful, bacteriile și virușii. Calitatea de curățare în această etapă este determinată de dimensiunea particulelor reținute. Este de dorit ca acesta să nu fie mai mare de 0,3 microni.

Acest proces se numește un sistem de purificare în trei etape. Calitatea acestui sistem este determinată de calitatea filtrelor în fiecare etapă.

 

Fiți atenți! Declarația vânzătorului sau a producătorului că aspiratorul are mai mult de trei etape de curățare este o mișcare de marketing, care nu spune nimic despre puritatea aerului suflat de aspirator.

Filtre utilizate în fiecare etapă de curățare

Filtrele pentru curățarea grosieră (prima etapă) care sunt utilizate în aspirator sunt de diferite tipuri, de exemplu:

 • pungi sintetice;
 • recipiente pentru deșeuri de hârtie
 • Rezervoare din plastic;
 • aquafiltru.

Sisteme de colectare sintetice și de hârtie de colectare

Cele mai frecvente, cele mai frecvent utilizate în aspiratoarele ieftine, sunt colectorii de praf detașabili din hârtie. Adesea ele sunt duplicate de pungi textile interschimbabile, dar ele sunt cel mai bine utilizate în cazuri extreme, deoarece acestea capcana doar particule mari. Acum, calitatea pungilor sintetice de praf este foarte mare, ceea ce permite o curățare eficientă chiar și pe modelele ieftine de aspiratoare. Cu toate acestea, ele necesită o înlocuire constantă și, cu cât sacul este mai bun, cu atât este mai scump.

Rezervoare din plastic

În produsele cu sistem de curățare cu ciclon se utilizează rezervoare de plastic. Datorită forței centrifuge, toate particulele solide se așează pe pereții acestor rezervoare, iar aerul purjat din ele se lasă prin mijloc.

Datorită unui astfel de sistem, puterea de aspirare a aspiratorului nu scade, deoarece filtrul nu este înfundat cu praf. O altă mare comoditate – nu este nevoie să modificați în mod regulat filtrul. Totuși, trebuie curățat manual.

aquafiltru

Purificarea apei este o modalitate foarte bună de filtrare în aspiratoare, care permite nu numai curățarea aerului și prafului de praf și praf, ci și umiderea acestuia. Pentru a realiza o astfel de curățare, produsele sunt echipate cu aquafiltere speciale, care necesită turnare regulată a apei.

Cu toate acestea, în astfel de aspiratoare, o sarcină suplimentară cade pe filtrele următoarelor trepte, deoarece praful trece adesea cu bule de aer. Totuși, aceste dispozitive sunt mult mai scumpe și mai grele decât alte modele.

Filtre pentru curățarea fină

Acum există trei tipuri de filtre fine (a treia etapă):

 1. Elemente de filtrare electrostatice . Acestea întârzie incluziunile străine în aer mai mari de 0,3 microni. Datorită stresului electrostatic, praful și alte particule pur și simplu aderă la fibre și aerul este curățat. Filtrul electrostatic trebuie înlocuit după fiecare cinci înlocuiri. Eficiența acestuia atinge 80-95%.
 2. Filtre S-class . Astfel de elemente de filtrare sunt mai eficiente (până la 99,97%) și mai durabile. În cazul în care acestea sunt spălate în mod regulat, durata de viață ajunge la câțiva ani.
 3. Filtre HEPA . Ele, ca și filtrele din clasa S, sunt durabile și eficiente. De asemenea, ele pot fi folosite de multe ori dacă sunt spălate cu apă și există tipuri de unică folosință, înlocuind 1-2 ori pe an.

Filtrele celei de-a doua etape de curățare sunt cel mai adesea permanente, care protejează motorul împotriva înfundării accidentale. Ele ar trebui să fie curățate din când în când.

Tip de curățare

Acum există vacuumuri multifuncționale de spălare. O opțiune bună, dar este necesar să înțelegeți în mod clar că acestea sunt mai puțin convenabile pentru curățarea frecventă a încăperilor mici.

Printre avantajele dispozitivelor multifuncționale se pot distinge curățarea lichidelor vărsate, spălarea podelelor și a ferestrelor, deodorizarea și eliminarea blocajelor din chiuvetă sau baie. Multe modele nu sunt adaptate pentru curățarea covoarelor. După muncă, ei trebuie de asemenea să fie îngrijiți.

Pentru curățarea regulată sunt mai convenabile aspiratoare de curățare clasică uscată.

Recomandări suplimentare

Atunci când alegeți un aspirator, trebuie să urmați și câteva recomandări:

1. Foarte convenabil dacă aspiratorul este echipat cu un sistem de derulare automată a cablului.

2. Dacă cumpărați un aspirator de spălare, trebuie să căutați o duză de vid care să se potrivească în kit. Acesta va colecta cantitatea maximă de apă de pe suprafață.

3. Recent, oamenii cumpara aspiratoare, care sunt livrate cu o perie turbo. Această duză vă permite să scăpați nu numai de praful de suprafață de pe mobilierul tapițat, ci și să îl scoateți din interior.

Alegerea materialelor sau a aparatelor de uz casnic – nu este o sarcină ușoară pe fundalul de o mare diversitate a acestora, dar perederzhivanie recomandările de mai sus și criteriile vor permite să aleagă cu adevărat aspirator de înaltă calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.