Cum sa iti dai seama cand cineva minte

Avertisment! Uneori ingnoranta este o binecuvantare.

Dupa ce vei avea aceasta cunoastere, vei putea fi ranit cand este evident ca esti mintit. Urmatoarele tehnici de detectare a inselaciunilor sunt folosite de politisti, psihologi criminalisti, experti in securitate si alti anchetatori.

 
Introducere in detectarea minciunilor

Aceste cunostinte sunt folositoare pentru manageri, angajatori  si pentru orice situatie din viata de zi cu zi in care faptul de a face diferenta intre un adevar si o minciuna pot sa te impiedice sa devii victima fraudelor/smecheriilor si a altor deceptii. Acesta este o trecere in revista a gesturilor fizice (limbajul trupului)  si a indiciilor verbale care pot indica faptul ca cineva nu spune adevarul.

 
Semne ale inselaciunii:
Gesturi fizice care pot indica minciuni:
 • Expresiile fizice vor fi limitate si rigide, cu putine miscari ale bratelor si ale mainilor. Miscarile mainilor, bratelor si a picioarelor sunt indreptate inspre propriul corp; cel care minte tinde sa ocupe mai putin spatiu.
 • O persoana care minte va evita sa aiba contact vizual.
 • Atingerea cu mainile a fetei, gatului si a gurii. Atingerea sau scarpinarea nasului sau in spatele urechii. Putin probabil sa isi atinga pieptul/inima cu mana deschisa.

Gesturi emotionale si contradictii

 • Sincronizarea si durata gesturilor emotionale si a emotiilor nu au ritmul normal. Afisarea emotiei este intarziata, dureaza mai mult decat ar fi normal si se opreste dintr-odata.
 • Nu sunt sincronizate gesturile/expresiile emotionale si cuvinte. De exemplu: Cineva spune ‘Ce imi place!’ cand primeste un cadou, iar apoi zambeste dupa ce face declaratia, in loc sa zambeasca si sa faca declaratia in acelasi timp.
 • Gesturile/expresiile nu se potrivesc cu declaratiile verbale, cum ar fi a te incrunta cand spui ‘Te iubesc’.
 • Expresiile sunt limitate la miscari ale gurii cand cineva mimeaza emotiile ( bucurie, surprindere, suparare, mirare) in loc sa fie implicata toata fata. De exemplu: cand cineva zambeste natural toate fata este implicata – maxilar,obraji, ochi, frunte etc.

Interactiunii si reactii

 • O persoana vinovata devine defensiva. Una inocenta de multe ori va trece la ofensiva. 

 • Un mincinos nu se simte confortabil sa dea fata cu cel care il chestioneaza si se poate sa isi intoarca capul sau corpul in alta directie.

 • Cineva care minte poate sa plaseze inconstient obiecte (carte, cana de cafea etc) intre el si tine.

Contextul si continutul verbal

 • Cineva care minte va folosi cuvintele tale pentru a raspunde la o intrebare. Intrebat ‘Ai mancat tu ultima prajitura?’ cel care minte va raspunde ‘Nu. Nu am macat ultima prajitura.’
 • O afirmatie cu o contractie este mai probabil sa fie adevarata: ‘N-am facut-o’ in loc de ‘nu am facut-o’.
 •  Mincinosii uneori evita ‘sa minta’ nefacand o declaratie directa. Ei sugereaza raspunsurile in loc sa nege ceva in mod direct.
 • Persoana vinovata poate vorbi mai mult decat natural, adaugand detalii inutile pentru a te convinge… nu se simte confortabil cu tacere sau pauze in conversatie.
 • O persoana care minte este posibil sa omita pronumele si sa vorbeasca pe un ton monoton. Cand este facuta o afirmatie adevarata pronumele este accentuat la fel de mult sau chiar mai mult decat celalate cuvinte ale frazei.
 • Cuvintele pot sa fie deformate sau rostite usor, iar sintaxa si gramatica pot fi lasate la o parte. Cu alte cuvinte, frazele lui sunt posibil sa fie mormaite si nu accentuate.
 • Folosirea unui limbaj care sa ii indeparteze de afirmatii sau de continutul lor, cum ar fi reformularile, eufemismele, multe metafore. 

Alte semene ale minciunii

 • Daca crezi ca cineva minte, atunci schimba subiectul conversatiei repede. Cineva care minte te va urma de buna voie si va devenii mai relaxat. Cel vinovat vrea ca subiectul sa fie schimbat; o persoana inocenta se poate sa devina confuz de schimbarea brusca a subiectului si sa vrea sa se intoarca la vechiul subiect.
 • Folosirea umorului si a sarcasmului pentru a evita un subiect.
 • Directia ochilor si minciuna

Miscarea si directia ochilor si cum dezvaluie adevarul sau minciuna

Multa lume se intreaba cum directia ochilor poate indica o minciuna. 
Se poate ca directia in care o persoana priveste sa arate daca ea face o declaratie adevarata sau nu? Ca sa raspundem pe scurt: intr-un fel. Dar, nu este chiar asa de simplu cum arata unele show-uri de televiziune, filme sau articole din reviste. In filme un detectiv isi da seama daca cineva nu este sincer prin simplu ca el priveste in stanga ori dreapta in timp ce face o afirmatie.
In realitate, ar fi destul de prostesc sa faci o asemenea judecata dintr-o data, fara sa investighezi mai mult lucrurile… dar, aceasta tehnica are meritele ei. 
Asadar, aici este… cititi, cugetati si incercati pe prieteni si cunostinte pentru a vedea singuri cat de demna de incredere este.

Indiciile accesarii vizuale 

Prima data cand ‘Indiciile accesarii vizuale’ au fost discutate (cel putin din cate stiu eu), a fost de catre Richard Bandler si John Grinder in cartea lor „Frogs into Princes: Neuro Linguistic Programming (NLP) ” (din cate stiu nu a fost publicata in Romania). Iata ce au aflat ei din experimentele pe care le-au efectuat.

Cand este intrebat, in mod normal un dreptaci se uita ( din punctul tau de vedere, cum il privesti): 

In sus si la stanga  
Indica: Imagini Construite Vizual (Vc)
Daca rogi pe cineva ‘Imagineaza-ti un bivol roz’, aceasta va fii directia in care se vor misca ochii lui in timp ce se va gandi la intrebare si va ‘Construi Vizual’ un bivol roz in mintea lui. 

In sus si la dreapta  
Indica:Imagini Rememorate Vizual (Vr)
Daca intrebi pe cineva ‘Ce culoare avea prima casa in care ai locuit?’ aceasta va fi directia in care se vor misca ochii lui in timp ce se va gandi la intrebare, in timp ce va ‘Rememora Vizual’ culoare casei copilariei lui.

Spre stanga 
Indica: Constructii Auditive  (Ac)
Daca rogi pe cineva ‘Incearca sa creezi cel mai ascutit sunet posibil pe care il ai in minte’, aceasta va fi directia in care se vor misca ochii lui in timp ce se va gandi la intrebare si va ‘Construi Auditiv’ acest sunet pe care nu l-a auzit niciodata.

Spre dreapta 
Indica: Rememorare Auditiva (Ar)
Daca rogi pe cineva ‘Aminteste-ti cum suna vocea mamei tale’, aceasta va fi directia in care se vor misca ochii lui in timp ce se va gandi la intrebare si va ‘Rememoreaza Auditiv’ acest sunet.

Jos si la stanga 
Indica:Sentimente/kinestezica (S)
Daca interbi pe cineva ‘Poti sa iti amintesti mirosul focului de tabara?’, aceasta va fi directia in care se vor misca ochii lui in timp se va gandi la intrebare si vor incerca sa recreeze un miros, sentiment sau gust.

Jos si la dreapta  
Indica:Dialog intern (Ai)
Aceasta este directia ochilor unei persoana in timp ce ‘vorbeste cu sine insusi’.

Cum sunt folositoare informatiile acestea pentru a identifica minciuni:

De exemplu: Sa spunem ca baiatul/fata ta iti cere o prajitura si tu il intrebi: ‘Ei bine, ce ti-a spus mama?’ In timp ce raspunde ‘Mama a spus… ca da’, se uita la stanga. Asta ar indica un raspuns inventat deoarece directia ochilor arata o imagine sau un sunet ‘construit’. Daca s-ar fi uitat la dreapta ar fi indicat o imagine sau un sunet ‘rememorat’, ceea ce ar insemna ca spune adevarul.

Observatii finale:
Evident, doar pentru ca cineva prezinta una sau mai multe din aceste semnalmente nu inseamna neaparata ca este un mincinos. Comportamentele de mai sus trebuie sa fie comparate cu comportamentul normal al unei persoane ori de cate ori este posibil. 
Cei mai multi experti in detectarea minciunilor sunt de acord ca o combinatie a limbajului trupului si a altor indicatii trebuie sa fie folosite pentru a face o presupunere calificata daca cineva spune adevarul sau minte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.