Ce sunt cupele menstruale

În ultimii ani, cupa menstruală a apărut ca o alternativă ecologică la tampoanele de unică folosință. În loc să absoarbă sângele menstrual, aceste pahare de silicon flexibile o colectează sângele în interiorul vaginului și acestea pot fi utilizate chiar și până la 10 ani, ele sunt mult mai ieftine decât cumpărarea a mii de produse de unică folosință.

Totuși, chiar dacă cupele menstruale au crescut încet în popularitate, multe femei, fete și persoane transgender nu știu că sunt o opțiune și alții rămân sceptici la utilitatea si siguranta acestora.

Conform rapoartelor actuale, cupele menstruale sunt mai ieftine, mai ecologice și la fel de sigure și eficiente ca și alte produse de menstruație.

Analizând 43 de studii, cuprinzând date de la 3300 de femei, revizuirea sugerează că, cupele menstruale reprezintă o opțiune legitimă pentru manipularea menstruației, indiferent de venit, acces la instalațiile de apă sau de canalizare.

Autorii recunosc că calitatea studiilor incluse în revizuire este o limitare, doar trei fiind evaluate ca fiind de bună calitate. Dar acest lucru spune mai multe despre starea de cercetare menstruale produs în general , care este grav lipsit și a fost de zeci de ani.

In ciuda faptului ca 1,9 miliarde de femei la nivel global sunt de varsta menstruatie cheltuielile in medie 65 de zile pe an, care se ocupa cu fluxul de sange menstruale, exista cateva studii de buna calitate care compara produsele sanitare, spune autorul principal Penelope Phillips-Howard, un epidemiolog de sanatate publica de la Scoala de Medicina Tropicala din Liverpool din Marea Britanie.

„Ne-am propus să abordăm acest lucru prin rezumarea cunoștințelor actuale despre scurgerile, siguranța și acceptabilitatea cupelor menstruale, comparându-le cu alte produse acolo unde este posibil”.

Studiile de cercetare combinate medicale și literatura gri, cum ar fi rezumate, rapoarte și teze, cu informații globale despre cupele menstruale, cum ar fi utilizarea, costul, publicitatea și deșeurile.

Dintre cele patru studii care au făcut comparații directe între produsele sanitare, cupele, tampoanele și tampoanele s-au dovedit a fi la fel de eficiente. De fapt, un studiu a constatat că scurgerea a fost semnificativ mai mică atunci când au fost folosite cupe de menstruație.

Nu numai asta, ci și aceste cupe din plastic sub formă de clopot, par să fie chiar sigure. Datele obținute de la 370 de femei nu au descoperit anomalii ale vaginului sau colului uterin după utilizarea acestuia. În plus, nu au existat efecte adverse asupra florei vaginale și nu a existat un risc crescut de infecție în rândul femeilor și fetelor europene, nord-americane sau africane.

Sindromul șocului toxic (TSS), o boală cu potențial letal cauzată de o creștere exagerată a bacteriilor toxice , a fost găsită în cinci cazuri. Acest număr pare redus, spun autorii, dar deoarece numărul total al utilizatorilor cupelor menstruale este necunoscut, este greu de spus cât de relevante din punct de vedere clinic sunt acele cifre cu adevărat, mai ales în comparație cu alte cauze ale TSS, cum ar fi tampoanele.

Dintre cele 604 de fete din Kenya, de exemplu, nu a fost detectat niciun eveniment advers sau TSS cu utilizarea menstruației.

Din cauza riscului aparent scăzut și a recompensei sale, autorii revizuirii consideră că ceașca menstruală ar putea contribui la combaterea „sărăciei în perioada” în situații cu venituri mici. Nu numai că aceste alternative sunt mai ieftine în timp, câteva studii sugerează că ar putea necesita mai puțină apă decât țesături, tampoane, țesuturi sau alte materiale improvizate utilizate în mod obișnuit în Africa.

„Chiar și în situațiile în care apa a fost mai puțin disponibilă, ca în taberele de refugiați, oamenii și-au dat seama cum să curețe cupele menstruale cu puțină apă”, a declarat Philipps Howard pentru NPR.

Cu toate acestea, gradul de conștientizare rămâne scăzut, iar chiar și în țările cu venituri mari, revizuirea a constatat că doar 11 până la 33% dintre femei știu că aceste produse reprezintă o opțiune. Mai mult, cei care fac adesea citează îngrijorări legate de durere sau consecințe asupra reproducerii.

O mare parte din acest lucru se datorează, probabil, ignoranței. Printre 69 de site-uri care contin materiale educative despre pubertate in 27 de tari, autorii au descoperit ca 77 la suta mentionate tampoane de unica folosinta si 65 la suta mentionat tampoane, in timp ce doar 30 la suta mentionat cani menstruale.

Cu toate acestea, atunci când cupa menstruală este introdusă cu o formă de educație și formare profesională, mult mai mulți oameni sunt dispuși să le ia în considerare. Treisprezece studii analizate în această revizuire sugerează că aproximativ 70% dintre femei au vrut să continue să utilizeze cupe menstruale odată ce au fost familiarizați cu cum să facă acest lucru.

„Această revizuire sistematică sugerează că cupa menstruală poate fi o opțiune acceptabilă și sigură pentru igiena menstruală în țările cu venituri mari, cu venituri mici și cu venituri medii, dar nu este bine cunoscută”, concluzionează autorii .

„Constatările noastre pot informa factorii de decizie politică și programe că aceste cupe menstruale reprezintă o alternativă la produsele sanitare de unică folosință, chiar și în cazul în care instalațiile de apă și salubritate sunt slabe”.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet .

Comentarii

Leave a Reply