Curiozități ale limbii române: Cel mai lung cuvânt are 44 de litere, iar 28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc româneşte

Numărul cuvintelor din limba romănă este greu de estimat, dar cele mai multe, 80 de mii, sunt explicate în Dicționarul Universal al Limbii Române. Chiar dacă nu avem limba cu cel mai bogat lexic, prima în acest top fiind engleza, cu un milion de cuvinte, oricum avem cu ce ne mândri. Iar unul dintre motive este faptul că trei cuvinte din limba română au fost incluse în patrimoniul cultural UNESCO, iar al treilea cel mai lung cuvânt din limbile vorbite în Europa poate fi găsit în limba română.

Cu 44 de litere, cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt greu de pronunţat: pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză şi care de fapt denumeşte o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Pe primul loc în topul celor mai lungi cuvinte se află unul german, din 79 de litere. Pe locul 2 se află un cuvânt turcesc, cu o lungime de 70 de litere.

Amuzantă este şi denumirea pe care o poartă fobia de cuvinte lungi hipopotomonstrosesquipedaliofobia. Acest cuvânt este format din 34 de litere.

Curios mai este şi faptul că limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale: de exemplu Oaia aia e a ei. Nici urmă de consoană.

Limba noastră conţine şi câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul. Cum ar fi Ele fac cafele, iar acum să încercăm să citim fraza de la stânga la dreapta Ele fac cafele. Uimitor!

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C, care se citeşte k sau c. Anume cu această literă încep 19.750 de cuvinte. Iar Y este litera cu care încep cele mai puţine cuvinte în limba română – doar 14.

De cealaltă parte în dicţionarul nostru nu veţi găsi niciun cuvânt care să se termine cu litera Q. În schimb cuvinte, care se termină cu W sunt 4 la număr, cu K avem 15 cuvinte, iar cu Y 27. În afara literelor Q, W şi Y care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană întâlnită în cuvintele limbii române este X, urmată de J.

Avem şi cuvinte care conţin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român, cum ar fi îmbrăţişând. Iar dacă nu aţi ştiut, în dicţionarele Limbii Române putem găsi doar câte un singur cuvânt care începe şi se termină cu literele H, Î, J şi X. Este vorba despre hemistih, înzăvorî, jivraj, xerox.

Curios este şi faptul că aproape 40 la sută din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză şi italiană.

Ne putem mândri cu trei cuvinte, care ne reprezintă tradiţiile în patrimoniul cultural UNESCO. Vorbim despre Dor, Doină şi Colind. Apropo, cuvintele Dor şi Doină nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.

Limba română este limbă oficială în Republica Moldova,în România, dar şi limbă administrativă în Uniunea Europeană şi Uniunea Latină, organizaţie internaţională a ţărilor care vorbesc limbile romanice. Şi în lumea religioasă are un loc aparte. Limba noastră fiind una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos.

Iar cuvantul Dumnezeu din limba romana este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacra suprema, având trei silabe, în timp ce în majoritatea limbilor expresia divinităţii este monosilabică.

După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Mai mulţi sunt cei care vorbesc spaniola, portugheza, franceza şi italiana.

Limba română este limbă maternă pentru 24 de milioane de oameni din Republica Moldova, România, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar şi Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia. Dar migraţia din ultimii ani a extins şi mai mult geografia limbii române. Interesant este că în instituţiile de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, limba română se predă ca limbă străină.

Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte româneşti apar în unele texte slavone cu 1.155 de ani în urmă. De exemplu, cuvântul cumătră apare într-un text datat prin anii 869-885, după Hristos.

Chiar dacă numărul cuvintelor în limba română a ajuns la 80 de mii, în viaţa de zi cu zi folosim doar până la 1.500 de cuvinte.
Printre acestea se regăsesc verbele: a da, a lua, a face, a pune, a avea şi substantivele cap, mână, ochi.

Şi dacă luăm în calcul că, într-o viaţă de 70 de ani, un om rosteşte în jur de un miliard de cuvinte, putem spune că, în medie, repetăm de peste 666 de mii de ori fiecare dintre cele 1.500 de cuvinte uzuale din limba română.

Comentarii

Leave a Reply