Curiozităţi despre păsări

Curiozităţi despre păsări

– Albatroşii pot să doarmă în timp ce zboară cu viteze de până la 40 de kilometri pe oră.

– Prima pasăre domesticită a fost gâsca.

– Măcăitul raţei nu are ecou, un fapt pe care nici cercetătorii nu-l pot explica.

– Lebăda sălbatică din Islanda are un cântec excepţional, plin de forţă şi muzicalitate. Ea este singura pasăre din neamul lebedelor, gâştelor şi raţelor sălbatice înzestrată cu acest talent.

– Potârnichea trăieşte în perechi, iar masculul îi este credincios “soţiei”. La fel, ciorile şi corbii se împerechează pe viaţă.  

– Bufniţele îşi răsucesc capul aproape circular, întrucât nu-şi pot mişca ochii. Ochii lor nu sunt rotunzi, ci tubulari. Bufniţele sunt singurele păsări care pot distinge culoarea albastră.

– Pasărea-liră este o imitatoare neîntrecută şi poate reproduce lătratul câinelui, hohote de râs, ţipete de copii şi cântecele altor păsări;

– Pasărea-călugăr, mare cât un cocostârc, îşi face un un cuib înalt de un metru, cu un diametru de 2 metri.

– Pescăruşul albastru este cea mai răbdătoare pasăre: stă ore în şir la pândă cu privirea ţintă pe luciul apei, iar dacă nu prinde peştişorul din prima încercare, se ia după el, înot, servindu-se de aripi ca de lopeţi.

– Pupăza este o pasăre ce poate fi domesticită uşor, ca şi papagalul.

– Ciorile şi corbii sunt considerate de cercetătorii ornitologi drept cele mai inteligente păsări. Sunt mult mai inteligente decât bufniţele şi păsările de pradă, şi mult mai descurcăreţe şi şmechere decât papagalii. Ciorile sunt păsări foarte sociabile, trăind în colonii care pot ajunge la zeci de mii de exemplare.

– Păsările adulte care trăiesc în colonii iau apărarea tuturor puilor.

– Pinguini îşi cresc puii în adevărate grădiniţe, sub supravegherea adulţilor.

– Graurii care nu au pui hrănesc puii din cuiburile vecine.

– Fiecare specie are drumul ei de migraţie, dar toate formează o reţea complicată de linii curbe care pleacă din nord, se apropie între ele, se întretaie şi se opresc acolo unde sunt condiţii bune de trecere şi de hrană.

– Păsările migratoare au ordinea de zbor diferită de la o specie la alta. Cocorii, lebedele zboară în unghi, raţele sălbatice una lângă alta în linie dreaptă, gâştele pe o linie oblică, păsările mici zboară în front larg, iar cele mari în stoluri rotunde.

– Raţele şi gâştele migratoare adesea iau forma literei V în formaţia de zbor. Fiecare pasăre zboară în raza de acţiune a aripilor vecinului din faţă, care, în zbor, formează un vârtej de aer. Cele din faţă au, aşadar, rolul de a ajuta la menţinerea păsărilor din spate în aer, cu scopul de a economisi energie.

Comentarii

Leave a Reply