Data privacy, Data protection, Da’ tare ignoranți mai suntem…

De la începutul anului 2018 se vehiculează ideea cum că Mark Zuckerberg (fondatorul a ceea ce trebuia să fie un site de socializare dar a degenerat într-un mecanism opresiv de tip comunist) ar jecmăni oamenii de informațiile din buletin.

Cum face asta? Simplu. La început pe facebook puteai să vorbești, să pui poze, filmulețe, să dai like și comentarii. La început nu era mai nimeni. După aceea au apărut reacții, live-uri, aplicații (să nu uităm de publicitatea abuzivă de pe facebook de la care ne-au sângerat tuturor ochii…) și era toată lumea. Și trebuia să intri și tu să fii în rând cu prietenii tăi. Dar nu te-a pus nimeni să te „spovedești” acolo, așa cum ar spune domnul profesor Daniel Condurachi. Tu puteai să dai ce date voiai (cum de ai ales să le dai fix pe cele reale?) ca apoi să semnezi cum că accepți termenii și condițiile Facebook-ului pentru Data privacy, nicidecum pentru Data protection. Și uite așa degeaba râdeam noi între noi când semnam primele acte la 18 ani, că Doamne ferește să nu semnăm să ne vindem casa într-un amărât de document care presupunea confirmarea prezenței la Bac sau ceva asemănător. Bine, nu ne-am vândut casa cu asta, dar nici mult nu mai aveam.

Data privacy se referă la colectarea, stocarea și utilizarea datelor cu caracter personal cu acordul persoanei căreia îi aparțin datele. Data protection se referă la restricționarea accesului persoanelor neautorizate la informațiile cu caracter personal a unei alte persoane. Toți cei care folosim în prezent facebook, indiferent în ce scop, am semnat că suntem de accord cu Data Privacy (că după Mark Zuckerberg ne-a vândut datele….trebuia să știm și că e evreu și să anticipăm că îi trebuie și lui bani de o înghețată).

Și de aici întrebările și confuziile în legătură cu  Cambridge Analyitica, Brexit și Trump. Pentru că Marea Britanie și-a păstrat moneda națională (aceasta fiind mai valoroasă decât EURO). Asta poate fi comparat cu unul dintre prietenii noștri care ar veni la fotbal de fiecare dată îmbrăcat în costum, când noi avem SH-uri pe noi. Nu e din peisaj…

Iar Trump după Obama vine ca Yang după Ying. Doar nu vă așteptați să devină o tradiție la americani alegerea unui președinte de culoare sau liberal. Nu. Și așa corectitudinea politică o luase razna. Un rasist care face pe nebunul la televizor și după ce câștigă alegerile spune: De azi înainte Europa trebuie să plătească pentru a mai beneficia de protecția NATO era tot ce trebuia.

În politică s-au mai măsluit cărțile de-a lungul istoriei și nu a fost nevoie de tehnologie și de Cambridge analytica. Deci, în opinia mea, toată gălăgia cu „data privacy” rămâne doar o pastilă media care să ne distragă de la adevăratele probleme, dar și care să ne demonstreze că nu noi utilizăm internetul, ci internetul ne utilizează pe noi.

sursa: laboratormedia.wordpress.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.