De ce ai ochii roşii?

Ajunge să fie alarmant să te priveşti în oglindă şi să vezi că o pereche de ochi roşii se uită la tine. Mai ales, dacă nu ai nicio idee care e cauza acestei probleme.

Scopul acestui articol este de a înţelege ce cauzează apariţia ochilor roşii şi ce poţi să faci pentru a preveni această problemă pe viitor.

Ce modificări au loc atunci când ochii se înroşesc?

Ochii devin rosii sau injectaţi ca rezultat al umflării sau dilatării vaselor de sânge din cadrul sclerei (porţiunea albă a ochiului).

De multe ori, aceasta se datorează unei probleme minore a ochiului, care se poate trata ușor. Dacă este însă dureros sau te-ai lovit recent la ochi, este posibil să existe o problemă mai gravă şi ar trebui să mergi la un consult medical imediat.

Vasele de sânge de la ochi se pot umfla din cauza unui număr mare de factori: oboseală, alergie, infecţii sau alte particule care au intrat în ochi.

O hemoragie subconjunctivală este o altă cauză a apariţie ochilor roșii. Spre deosebire de vasele de sânge umflate sau dilatate, acest lucru se întâmplă când un vas de sânge ocular explodează.

Cauza principală a ochilor roșii

Există numeroase cauze ale infecţiilor ochiului, cu graduri diferite de complexitate. Multe infecţii apar in zone diferite ale ochilor.

Conjunctivita este cauza cea mai comuna. În acest caz conjunctiva – ţesutul subţire care acoperă globul ocular – este cea afectată.

Cornea este partea transparentă a ochiului care acoperă irisul, mai exact este partea ochiului care dictează câtă lumină primeşte retina, controlând mărimea pupilei.

După cum am menționat, cel mai adesea, înroșirea ochilor va fi relativ inofensivă și va trece destul de repede. Multe dintre cauzele înroşirii ochilor provin din lucruri pe care le puteți întâlni în mod obișnuit.

Riscul conjunctivitei nu se limitează doar la infecții.

Oamenii pot să sufere de conjunctivită iritativă cauzată de un iritant, cum ar fi praful sau clorul sau conjunctivită alergică, ca urmare a unei reacţii alergice, cum ar fi polenul.

Atunci când sistemul imunitar reacţionează la un alergen, organismul eliberează histamină în fluxul sanguin. Acest produs chimic face ca vasele de sânge din ochi să se mărească, ceea ce conduce la înroşirea ochilor.

Uscaciunea (ochii uscați) poate cauza inflamarea și iritarea ochiului, ceea ce produce apariţia ochilor roșii.

Ochii uscaţi apar atunci când glandele lacrimale ale unei persoane nu produc suficiente lacrimi pentru a lubrifia ochii sau lacrimile produse se evaporă prea repede.

Prea mult timp petrecut la calculator, la fel ca purtarea lentilelor de contact poate conduce la apariţia ochilor roşii. Trebuie să ai grijă să păstrezi lentilele sterilizate altfel microbii care se depun pot intra în ochi.

În plus, ochii umflaţi şi roşii pot fi asociaţi cu răceala sau gripa, în timp ce fumul de tutun este un alt iritant potenţial.

Cum să eviţi ochii roșii

Cel mai rapid mod prin care te poţi infecta este chiar prin mâinile tale. Este recomandat să te speli pe mâini în mod regulat, să eviţi frecarea ochilor, pentru că altfel rişti să iriţi ochiul.

Frecarea prea puternică a ochilor conduce, de asemenea, la deteriorarea corneei, care determina apoi roşeaţa.

Spălarea în mod regulat a elementelor care vin în contact strâns cu ochii este obligatorie – vorbim aici de fețe de pernă, lenjerie de pat şi prosoape.

Igiena este vitală dacă porţi lentile de contact, trebuie să sterilizezi şi să schimbi regulat lentilele, altfel rişti să te infectezi.

Uneori, e mai simplu doar să reduci activităţile care ai observat că-ți cauzează înroşirea ochilor. De exemplu, dacă stai mai puţin timp la calculator sau iei mai multe pauze, poate fi benefic.

Alternativ, lipsa somnului, poate conduce la înroşirea ochilor, ceea ce poate să-ţi arate că ai nevoie de mai multă odihnă.

Încearcă să eviţi alergenii cunoscuţi, pe cât de mult posibil. Purtarea ochelarilor de soare te poate ajuta să te protejezi împotriva polenului.

Tratarea ochilor roșii

Există mai multe cauze ale înroşirii ochilor şi există diferite forme de tratament pentru acestea. Tratamentul adecvat depinde de ceea ce provoacă înroșirea ochilor.

Pentru tratamentul înroşirii ochilor, ca urmare a ochilor uscați, sunt disponibile mai multe remedii. Dacă ai o alergie, este bine să discuţi despre diferitele produse disponibile cu un profesionist în domeniu. Dacă îţi pui un pachet de gheaţă pe ochi, poţi ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi umflarea și durerea şi poate atenua roşeaţa, în timp ce clătirea ochilor te poate ajuta la înlăturarea substanțelor nedorite.

Dacă eşti în căutarea unui remediu care să te scutească de înroșirea ochilor, cauzată de iritaţii minore, cum ar fi fum, praf sau clor, poți folosi Optrex Picături Hidratante pentru Ochi Uscați. Este recomandat însă să citiți întotdeauna eticheta.

Este bine să ceri mereu sfaturi farmacistului sau oftalmologului, dacă te afi în dubiu. Dacă ochiul tău este roșu și suferă de dureri sau alte simptome, cum ar fi vederea încețoșată, sensibilitate la lumină sau umflături, ar trebui să soliciţi un consult urgent la un profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.