Acizii grași trans nesaturați

Decizie a Comisiei Europene. Margarina, chipsurile, popcornul, mezelurile și supele la plic interzise din 2021

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Unele produse alimentare care fac parte din alimentația noastră zilnică vor dispărea, începând cu 1 aprilie 2021. Alimentele precum produsele de patiserie, popcornul sau mezelurile vor dispărea de pe piață până în 2021, potrivit unui nou regulament al Comisiei Europene.

Oficialii UE își propun prin această inițiativă legislativă ca cetățenii să aibă o dietă alimentară cât mai echilibrată și sănătoasă. În acest fel, toate statele membre UE vor fi nevoite să limiteze cantitatea de acizi grași din alimentele de pe piață. Toate produsele care nu se încadrează noilor norme vor dispărea până în 2021.

Acizii grași trans nesaturați (AGTN) sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – sunt substanțe obținute pe cale industrială, nefiind folosite niciun fel de surse naturale. Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer.

Printre alimentele care nu se vor mai putea găsi la rafturi peste doi ani se numără margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile și mâncarea semi-preparată.

Conform inițiativei, statele trebuie să reducă canditatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare. 

Proiectul Comisiei Europene există şi la noi în ţară, însă momentan este blocat în Parlament. Un număr de 3.000 de români mor anual din cauza bolilor enumerate mai sus.

Sursa: capital.ro


Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

four × four =