Delfinii Spetsnaz noua arma secreta a Kremlinului

Delfinii Spetsnaz noua arma secreta a Kremlinului

Rusia va folosi din nou animalele marine, in special delfinii, pentru apararea bazelor sale militare, o practica abandonata dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, relateaza mass-media rusa, citata de agentiile de presa de la Bucuresti. Potrivit mass-media locala, reluarea acestei activitati are legatura cu decizia Pentagonului de a asigura, incepand cu 2010, apararea submarinelor sale nucleare cu ajutorul delfinilor si al leilor de mare in regiunea Kitsap (statul Washington).

Am vrea ca animalele noastre sa actioneze in aceeasi maniera cu leii de mare americani”, a declarat directorul Institutului de biologie marina din Murmansk, cunoscutul om de stiinta Ghenadi Matimov, pentru cotidianul rus Izvestia. Cu ajutorul „leilor de mare americani se plaseaza mine pe instalatii, se filmeaza fundul marii inamice si se inregistreaza radiatiile”, a precizat cercetatorul.

Ghenadi Matimov antreneaza in prezent 10 specii pentru a localiza mine, a plasa obiecte pe suprafete si a-i ajuta pe scafandri. Acestia vor fi capabili de asemenea sa ucida un inamic daca li se ordona sa faca acest lucru, noteaza Izvestia. Cercetatorul a refuzat sa dezvaluie exercitiile la care sunt supusi „elevii” sai. Programul de antrenare a animalelor marine este considerat strict secret, similar perioadei sovietice, adauga sursa citata.

Cercetarile lui Ghenadi Matimov sunt finantate de Academia de Stiinte a Federatiei Ruse, Flota militara rusa, precum si un numar de companii private, apropiate servicilor secrete de la Moscova.

Precedent american

Practica antrenarii mamiferelor marine pentru aparare militara a fost folosita de americani in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial, aminteste mass-media rusa. Succesul american i-a determinat pe sovietici sa recurga la randul lor la animale marine pentru a-si apara principalele baze militare navale, in special cea de la Sevastopol, situata in peninsula Crimea din Marea Neagra.

La randul lor, ca parte integranta a razboiului mondial impotriva terorismului, fortele navale americane antreneaza lei de mare pentru a localiza mine marine si a detecta scafandri. Experti ai marinei americane au facut, luna trecuta, demonstratii ale abilitatilor animalelor in fata personalului NATO din Europa. Totodata, armata americana se pregateste sa foloseasca foci la una din principalele baze navale din statul Washington pentru a face patrula, parte a unui program lansat dupa 11 septembrie.

In cadrul unei recente demonstratii la Centrul de cercetare subacvatica al NATO din orasul italian La Spezia, un leu de mare a demonstrat cum poate asista delfinii si scafandrii marinei in cautarea minelor. Acesta se scufunda si ataseaza un carlig de dispozitivele periculoase pentru a fi preluat de ingrijitori. In timpul antrenamentelor, leii de mare sunt obisnuiti sa recunoasca diferite forme de mine. In situatii de lupta, precum operatiunile din Irak, delfinii au fost folositi pentru a pune emitatoare langa minele subacvatice. Animalele mai pot fi dotate cu camere video sau o lesa speciala pentru a fi urmarite de ingrijitori. De asemenea, cand nu ajuta delfini si oamenii la detectarea explozibililor, leii de mare patruleaza porturile pentru a incerca sa gaseasca scafandri dusmani. In plus, sunt antrenati sa puna „catuse” pe gleznele acestora.

Armata americana are acum in serviciu 28 de lei de mare, 80 de delfini si o beluga. Mamiferele au inceput sa fie antrenate de SUA in anii 1960 si au intrat in serviciu in timpul razboiului din Vietnam.

sersa: karadeniz-press.ro

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.