Despre manerele pentru usi

Mânerele de la uși sunt niște obiecte atât de banale, încât de cele mai multe ori nici nu le sesizăm existența. Ni se pare ceva atât de firesc să întindem mâna și pur și simplu să deschidem ușa din fața noastră. V-ați gândit vreodată că nu dintotdeauna ușile au avut aceste sisteme sau că nu peste tot în lume acestea arată la fel? Iată câteva aspecte interesante despre sistemele de închidere pentru uși.

Din mențiunile scrise, reiese că în secolul V î. Hr., în Ierusalim, existau deja sisteme de închidere ale ușilor pe bază de cheie și broască, iar în China sau Egiptul Antic aceste sisteme nu erau deloc străine locuitorilor. Nevoia de a se proteja de oaspeții nepoftiți a existat dintotdeauna, iar oamenii au încercat din cele mai vechi timpuri să găsească soluții.

Lacătele, cheile și închizătorile metalice cu funcții și forme rudimentare, au apărut în secolele IX-X d. Hr., fiind folosite exclusiv la curțile regale și în catedrale. Sistemele de închidere s-au perfecționat foarte rapid, mai ales usa 1800pe continentul American, unde sistemele de închidere europene au fost mai întâi copiate și apoi îmbunătățite. Noile sisteme create au fost patentate în 3000 de tipuri.

În 1778 Robert Baron obținea primul brevet pentru un sistem de închidere cu cheie, în Anglia, iar în 1848 Linus Yale Sr. inventează sistemul care îi poarta numele: YALE (sau yala, așa cum o cunoaștem cu toții). Acest sistem de închidere pentru uși folosea pentru prima dată o cheie cu o margine zimțată. Samuel Segal
înregistra, în 1916, 25 brevete pentru sistemele de închidere din Statele Unite.

Cum arată mânerele pentru uși astăzi, în jurul lumii?

Dacă vă imaginați că peste tot în lume, în anul 2016, ușile arată la fel ca cele din casa dumneavoastră, vă înșelați. Iată câteva exemple:

Tunisia door

moroccan style

Africa

În Africa, în mod tradițional mânerele pentru uși au un design complicat, cu multe broderii, stil influențat de modele artistice arabe. Mânerele sunt de obicei rotunde, din metal.

 

 

 

 

 

South America, Uruguay, Montevideo. A traditional wooden door and brass handle.

America de Sud

În America de Sud, la fel ca în Africa, predomină modelele de mânere rotunde, împodobite cu modele inspirate din această zonă. Modelele alese sunt florale și cu un design elegant, deși nu la fel de complex.

 

 

China

china traditional door

china portelanÎn China regăsim tradiționalele mânere cu motive inspirate de folclor, de o formă rotundă, dar și mânere tip buton, din porțelan pictat, cu note ceva mai moderne.

 

 

 

 

 

Indiapoza usaind

În India, cele mai multe uși nu au broască. Acestea au un sistem tip zăvor pe ambele părți și pot fi încuiate cu ajutorul unui lacăt. Mânerul este unul foarte simplu, dar poate fi decorat și cu modele tradiționale.

ind trad door

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: usi365.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.