Despre usi

În zilele noastre ușile nu sunt prea apreciate. Spre exemplu, tu de câte ori te-ai gândit la ușa ta? O vedem și o atingem zilnic, fără uși viața noastră nu ar mai fi la fel însă nu acordăm prea multă atenție acestui subiect. Drept urmare, am creat o listă cu câteva lucruri interesante sperând că îți voi stârni curiozitatea. Ușile nu sunt chiar așa „plictisitoare” :).

1. În timp ce excavau un site din Zurich-Elveția, arheologii au descoperit, poate, cea mai veche ușă din Europa. După inelele copacului din care a fost făcută ușa, aceasta ar avea „vârsta” de 5,100 de ani.

cea mai veche usa

2. Nici un monarh englez nu a mai trecut de ușile Camerei Comunelor din Marea Britanie, de când regele Carol I a încercat să aresteze 5 dintre membri săi, în 1642. De atunci, în timpul ritualului de deschidere a Parlamentului (State Opening of Parliament), ușile de la Camera Comunelor (House of  Commons) sunt trântite în fața persoanei (Bagheta Neagră – Black Rod) care servește, mai mult sau mai puțin, ca mesager al monarhului. Vezi https://www.youtube.com/watch?v=cub19x2VX_I

house-of-commons-doors

3.Cele mai mari uși din lume, se presupun a fi cele de la intrarea în clădirea de asamblare a vehiculelor de la NASA – Kennedy Space Center. Aceste uși sunt înalte cât o clădire de 45 de etaje și durează 45 de minute să se închidă/ deschidă.

nasa

4. Inventatorul Theophilus Van Kannel a primit primul brevet american pentru ușa turnantă, în 1888.

revolving door800px-PatentzeichnungStormDoor

5. Departamentul de Construcții din New York City,  susține că o ușă rotativă  nu ar trebui, prin LEGE , să depășească o viteză de 15 rotații pe minut.

ny

6. Primele uși de bronz monumente, din Statele Unite ale Americii,  au fost instalate în 1863, în clădirea Capitoliului din Washington DC.

bronze door

7. Industria de lăcătuș a prosperat odată cu extinderea economiei și averea personală, aduse de Revoluția Industrială.

lock

 

Sursa: usi365.ro

Comentarii

Leave a Reply