DIICOT cere sprijin FBI pentru ADN-ului Luizei și pentru profilul lui Dincă

Gheorghe Dinca

Procurorii DIICOT au cerut asistență de la FBI pentru a stabili dacă oasele de la liziera de la marginea orașului Caracal sunt ale Luizei. De asemenea, se solicită și ajutor în profilul psihologic al lui Dincă. DIICOT precizează că nu este vorba despre implicarea vreunui cetățean american.

Solicitarea celor de la DIICOT vine după ce în România nu s-a putut stabili dacă oasele de la liziera orașului Caracal îi aparțin Luizei. INML are la dispoziție aparatură pentru a identifica profilul unei persoane doar după analizele ADN-ului din cromozomi, or, de la FBI, se așteaptă cercetarea ADN-ului din mitocondrii, care nu poate fi studiat la laboratoarele autohtone.

Procurorii DIICOT au dispus, vineri efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei Melencu, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial, informează DIICOT.

În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

„Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Dincă Gheorghe. Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, explică procurorii.

DIICOT mai subliniază că toate activitățile în care este implicată Monica Melencu, mama tinerei, au legătură cu aceste proceduri.

„Partea civilă, numita Melencu Monica Georgeta, a fost citată pentru data de 26.09.2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23.09.2019 de către Tribunalul București”, subliniază sursa citată.

Inițial, femeia a refuzat procedura.

Sursa Mediafax

Comentarii

Leave a Reply