Discursul primarului Cătălin Cherecheș din data de 1 iulie 2019

Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare care a câștigat mandatul de primar in timp ce se afla în arest, a ținut un discurs cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea primelor unități ale Jandarmeriei Române în partea de vest a țării.

 

„Dragi băimăreni, dragi maramureșeni, onorați jandarmi vă spun la mulți ani cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea-organizarea Jandarmeriei în această parte a României și de fiecare dată, mă uit la dvs, cei care sunteți în fața mea și cei care sunt în spatele meu.

Văd de foarte multe ori câteva diferențe: prima este că cei din spatele meu aleg să stea cu jumătate de metru mai sus decât dvs, cealaltă fiind este că – pentru că vorbim de arme, de uniformă – cei care conduc instituții precum Jandarmerie, Poliție, SRI, Armată, SIE și alte entități care trebuie să apere această țară, dacă-i dezbraci de uniformă, o să vedeți că poarta uniforma altor state și nu a statului român.

Am toată încrederea în dvs, în cei care sunteți coloana vertebrală a Jandarmeriei, așa cum sunt și colegii dvs, pilonii principali ai instituțiilor pe care le reprezintă și în cadrul cărora muncesc.

Această țară este o țară de slugi, iar slugile sunteți dvs. și noi, iar nu cei care conduc instituțiile.  Ei își iau salariile și gradele din altă parte: ori din Vest, ori din și mai Vest.

Pentru că vorbim de Ștefan cel Mare, suntem datori să ținem această sabie ridicată și sub această sabie să ne așezăm toți cei care mai credem în această țară, cei care mai credem în România și cei care mai credem în români.

De fiecare dată, aproape în fiecare zi, credem în ceilalți mai mult decât credem în noi. De fiecare dată venim și facem festivități în care într-o falsitate debordantă povestim despre cât de buni, frumoși și performanți suntem, când de fapt nu suntem nici buni, nici frumoși, nici performanți.

Dar nu pentru că nu vrem noi aceste lucruri, ci pentru că bocancul altor state este pus pe gâtul românilor. Și asta la 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei aici în Ardeal și mai ales – așa cum spunea doamna care coordonează Arhivele Statului în Maramureș – și românii puteau să se încadreze în Jandarmerie. Așa am ajuns și azi: și noi românii putem, aici la noi în țară, să mai facem ceva. Dar de fiecare dată, în mod regulat, din ce în ce mai aproape de normalitate, din păcate, alții au voie să facă.

Noi trebuie să stăm în genunchi în fața celor din Vest sau și mai din Vest. Președinte, șefi de instituții importante, de la SRI la Avocatul Poporului, au niște nume care n-au de-a face cu Grigore Ardelean, Mureșan Vasile sau Popescu Viorel. Le găsiți în cărțile de limba germană, dar nu în cărțile care să țină de români, care să țină de înaintașii noștri. La mulți ani Jandarmerie, La mulți ani Jandarmi din Maramureș.

https://www.facebook.com/catalincherechespaginaoficiala/videos/2305687593015097/

Comentarii

Leave a Reply