Dragnea a modificat din nou legea off-shore în favoarea statului român, stârnind mânia concernelor petroliere. Reprezentanții corporațiilor au părăsit sala în semn de protest

PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat surse din partid pentru G4Media.
Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental proiectul ce trecuse săptămâna trecută la Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite către statul român de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră. Proiectul de la Senat era foarte favorabil companiilor petroliere, practic schimbând din temelii legea care fusese respinsă de președintele Iohannis.
Față de forma returnată în Parlament…
– Grila de impozitare a crescut de la max. 50% la max. 70%;
– Deductibilitatea a scăzut de la 60% la 30% din încasări;
– Taxele pot fi modificate după 10 ani în loc de 30.
Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), trebuie să dea raportul decisiv înainte de votul final în plen, programat pentru miercuri – dacă nu va interveni o nouă amânare.
Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:
OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu
sursa aici

Comentarii

Leave a Reply