Edward Joseph Snowden

Edward Joseph Snowden (născut la 21 iunie 1983) este un informator american care a copiat și scos informații extrem de clasificate de la Agenția de Securitate Națională (NSA) în 2013, când era angajat și subcontractant al Agenției Centrale de Informații (CIA). Dezvăluirile sale au dezvăluit numeroase programe de supraveghere la nivel mondial, multe conduse de ANS și Alianța de Informații Five Eyes cu cooperarea companiilor de telecomunicații și a guvernelor europene și au determinat o discuție culturală despre securitatea națională și confidențialitatea individuală.

În 2013, Snowden a fost angajat de către un contractant NSA, Booz Allen Hamilton, după angajarea anterioară cu Dell și CIA. Snowden spune că a devenit treptat deziluzionat de programele în care a fost implicat și că a încercat să-și ridice preocupările etice prin canale interne, dar a fost ignorat. Pe 20 mai 2013, Snowden a zburat în Hong Kong după ce și-a părăsit locul de muncă la o unitate NSA din Hawaii, iar la începutul lunii iunie a dezvăluit mii de documente clasificate NSA jurnaliștilor Glenn Greenwald Laura Poitras și Ewen MacAskill. Snowden a intrat în atenția internațională după ce au apărut povești bazate pe materialThe Guardian și The Washington Post. Dezvăluirile ulterioare au fost făcute de alte publicații, inclusiv Der Spiegel și The New York Times .

La 21 iunie 2013, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anulat acuzațiile împotriva Snowden pentru două acuzații de încălcarea Legii de spionaj din 1917 și furtul proprietății guvernamentale, în urma căruia Departamentul de Stat i-a revocat pașaportul. Două zile mai târziu, a zburat la Moscova e Sheremetyevo Airport , în cazul în care autoritățile ruse a menționat că sale pașaport american a fost anulat, iar el a fost limitat la terminalul aeroportului timp de peste o lună. Ulterior, Rusia a acordat Snowden dreptul de azilcu o viză inițială pentru reședință timp de un an și prelungiri repetate i-au permis să rămână cel puțin până în 2020. La începutul anului 2016, a devenit președintele Fundației „Libertatea Presei” , o organizație cu sediul în San Francisco, care afirmă că scopul său este pentru a proteja jurnaliștii de hacking și supravegherea guvernului.

Pe 17 septembrie 2019, a fost publicată memoria sa Permanent Record. În prima zi de publicare, Departamentul de Justiție al SUA a înaintat un proces civil împotriva lui Snowden pentru publicarea memoriului său, susținând că a încălcat acordurile de dezvăluire semnate cu guvernul federal al SUA.  Fostul reporter de securitate națională Guardian, Ewen MacAskill, a declarat procesul civil o „greșeală imensă”, menționând că „interzicerea din Marea Britanie a Spycatcher în urmă cu 30 de ani a creat o cerere imensă”. Memoriul a fost listat cu nr. 1 pe lista de bestseller-uri Amazon în aceeași zi. Într-un interviu cu Amy Goodman peDemocrație acum! Pe 26 septembrie 2019, Snowden a lămurit că se consideră un „denunțător”, spre deosebire de un „leaker”, deoarece consideră că „un leaker distribuie doar informații pentru câștig personal”.

citate EDWARD SNOWDEN
sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden
web: https://edwardsnowden.com/

Comentarii

Leave a Reply