Edward Snowden spune că virusul COVID-19 ar putea da guvernelor invazive noi puteri de colectare a datelor care ar putea dura mult după pandemie

  • Edward Snowden a declarat într-un interviu luni că supravegherea crescută pe fondul focarului de coronavirus ar putea duce la o eroziune de lungă durată a libertăților civile.
  • Mai exact, el a teoretizat că statele pot solicita acces la datele de sănătate ale oamenilor – cum ar fi frecvența cardiacă – de la purtătoare.
  • Țările și-au acumulat rapid supravegherea cetățenilor pentru a studia și a împiedica răspândirea virusului, de la cartografierea datelor anonimizate privind locația telefonului până la puteri extrem de invazive, precum permiterea serviciilor de securitate de a urmări telefoanele oamenilor fără un mandat.

Edward Snowden, bărbatul care a expus amploarea spionajului la Agenția de Securitate Națională a SUA, a avertizat că o urgență în supraveghere pe fondul crizei coronavirusului poate duce la efecte de lungă durată asupra libertăților civile.

În timpul unui interviu video-conferință pentru Festivalul de Film Documentar de la Copenhaga, Snowden a spus că, teoretic, noile puteri introduse de state pentru combaterea focarului de coronavirus ar putea rămâne în vigoare după ce criza a cedat.

Teama de virus și răspândirea acestuia ar putea însemna guvernele „să trimită o comandă fiecărui tracker de fitness care poate obține ceva precum pulsul sau ritmul cardiac” și să solicite acces la aceste date, a spus Snowden.

„Cinci ani mai târziu, coronavirusul a dispărut, aceste date sunt încă disponibile pentru ei – încep să caute lucruri noi”, a spus Snowden. „Știu deja la ce te uiți pe internet, știu deja unde se mișcă telefonul tău, acum știu care este ritmul tău cardiac. Ce se întâmplă când încep să le amestece și să le aplice inteligență artificială?”

Deși niciun raport nu pare să apară până în prezent de state care solicită accesul la datele de sănătate de la purtătoare precum Apple Watch, multe țări introduc rapid metode noi de supraveghere pentru a înțelege și a împiedica mai bine răspândirea coronavirusului .

Numeroase țări europene, inclusiv Italia, Marea Britanie și Germania, au încheiat acorduri cu companiile de telecomunicații pentru a utiliza date agregate anonime pentru a crea hărți virtuale de căldură ale mișcărilor oamenilor.

Israel a acordat serviciilor sale de urgență puterile de a hack telefonul cetățenilor fără un mandat. Coreea de Sud a trimis alerte text pentru a avertiza oamenii când ar fi putut intra în contact cu un pacient cu coronavirus, inclusiv detalii personale precum vârsta și sexul. Singapore utilizează o aplicație pentru smartphone pentru a monitoriza răspândirea coronavirusului urmărind persoanele care ar putea fi expuse.

În Polonia, cetățenii aflați în carantină trebuie să descarce o aplicație guvernamentală care să permită să răspundă solicitărilor periodice de selfie. Taiwanul a introdus un sistem „gard electronic” care avertizează poliția dacă pacienții în carantină se mută în afara caselor lor.

https://www.businessinsider.com/edward-snowden-coronavirus-surveillance-new-powers-2020-3?r=US&IR=T

Comentarii

Leave a Reply