Examenul de rezidențiat, amânat din cauza lipsei unui ministru al Educației. Calendarul înscrierilor, modificat

Ministrul Sănătății a anunțat că examenul de rezidențiat se amână, din 17 noiembrie, pe 8 decembrie. Decizia este extrem de importantă, fiind o premieră amânarea acestui examen. Motivul este generat de lipsa unui ministru al Educației.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că s-a luat o decizie fără precedent, aceea de amânare  a examenului de rezidențiat din acest an. Examenul ar fi trebuit să aibe loc pe 17 noiembrie.

“Ne aflăm într-o situație fără precedent, să nu se poată organiza examenul de rezidențiat. 5.684 de absolvenți riscă să nu poată continua pregătirea”, spune Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății susține că a întocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului că nu există un ministru al Educației, examenul nu se poate desfășura. Potrivit ministrului Sănătății, ar fi necesare, pentru o bună organizare, 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune cu Ministerul Sănătății. Unul dintre aceste ordine ar trebui să reglementeze metodologia examenului de rezidențiat.

Minsitrul Sănătății a respins ideea unei ordonanțe de urgență și l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis pentru faptul că nu numește un nou ministru al Educației.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care precizează că numirea unui nou ministru interimar la Educație ar reprezenta o încălcare a Constituției. Singura soluție o reprezintă aprobarea în parlament a unui nou ministru, a spus Iohannis.

“Studenții s-au pregătit pentru data de 17 noiembrie și nu e normal să aibă incertitudini. Dacă este să fac o glumă, studenții au două săptămâni în plus să învețe.”, a mai spus Pintea, pentru a sublinia că studenții nu au de ce să fie afectați.

Studenții din Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au avertizat deja că examenul se află în pericol. Ei au transmis printr-un comunicat de presă că “în momentul de față acest examen nu poate fi realizat din cauza absenței ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize”.

“După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situație clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”, au fost acuzațiile aduse de studenți politicienilor.

Examenul de rezidențiat, amânat din cauza lipsei unui ministru al Educației. Calendarul înscrierilor, modificat

Leave a Reply