EXCLUSIV. Adoptat tacit la Senat, proiectul care reincriminează penal ofensa adusă însemnelor naționale stă blocat de doi ani la Camera Deputaților

Proiectul de lege prin care se dorește reincriminarea ofensei aduse însemnelor naționale stă blocat de doi ani la Camera Deputaților, după ce a fost adoptat tacit de Senat. Deși a avut majoritate, coaliția PSD-ALDE a refuzat să reincrimineze batjocorirea simbolurilor naționale.

Un grup de senatori și deputați PSD şi UNPR au propus în 2015, într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale, considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce şi la omiterea arborării drapelului României. Proiectul a fost susținut de Guvernul României, condus la acea vreme de Dacian Cioloș.

Potrivit formei adoptate de Senat în luna aprilie 2016, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Dezincriminarea penală a ofensei aduse însemnelor naționale s-a făcut prin Legea nr. 286/2009 și are ca efect nepedepsirea penală a unor fapte care aduc atingere simbolurilor naționale. România se află în acest moment într-o situație cât se poate de ridicolă dacă stăm să ne gândim că orice cetățean poate manifesta dispreț la adresa simbolurilor naționale sau poate defăima aceste simboluri fără să suporte vreo consecință legală (un exemplu aici).

Citeste mai multe: dantanasa.ro

Comentarii

Leave a Reply