Fiziologia aparatului genital

CICLUL REPRODUCTIV

În ciclul reproductiv feminin, ovulaţia este urmată de apariţia sângerării menstruale, într-o secvenţă ciclică predictibilă.

În mod normal, această secvenţă ciclică se instalează la pubertate în jurul vârstei de 13 ani şi continuă până la menopauză în jur de 50 ani.

De obicei, un ciclu reproductiv predictibil se stabilizează pe la vârsta de 15 ani şi continuă să survină până la vârsta de 45 ani, excepţie făcând perioadele de gestaţie şi lactaţie, ca atare, o femeie poate beneficia de funcţia reproductivă aproximativ 30 de ani.

La o femeie sănătoasă, ciclurile reproductive survin la intervale de aproximativ 28 (26–30) de zile, iar majoritatea dintre acestea ovulează de 13–14 ori pe an, în afara cazurilor în care ovulaţia este întreruptă de o sarcină sau lactaţie, de utilizarea contraceptivelor hormonale sau a altor hormoni exogeni utilizaţi în scop terapeutic.

Ciclul reproductiv feminin depinde de interacţiunea ciclică dintre gonadoliberina hipotalamică (GnRH-ul hipotalamic), hormonii gonadotropi hipofizari (FSH şi LH) şi hormonii sexuali ovarieni (estradiol şi progesteron).

Prin intermediul buclelor de feed-back pozitiv şi/sau negativ, aceşti hormoni stimulează ovulaţia, facilitează nidaţia ovocitului fertilizat şi/sau declanşează apariţia fluxului catamineal.

Ori de câte ori unul sau mai mulţi dintre aceşti hormoni sunt elevaţi sau supresaţi, ciclul reproductiv se dereglează, declanşând sistarea temporară şi/sau definitivă a ovulaţiei şi a menstruaţiei (amenoreea).

Din punct de vedere medical este deosebit de importantă identificarea hormonilor care sunt modificaţi pentru a putea interveni terapeutic eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.