Fiziologia aparatului genital

Secreţia ovariană de hormoni sexuali (steroizi)

Foliculii ovarieni răspund secreţiei hipofizare de hormoni gonadotropi prin sinteza principalilor hormoni ovarieni: estradiol şi progesteron.

Creşterea nivelurilor de estradiol influenţează hipofiza printr-un mecanism de feed-back negativ, ce determină scăderea secreţiei de FSH şi creşterea secreţiei de LH, inducând o augmentare remarcabilă a secreţiei de LH (valul secretor de LH), care, ca atare, declanşează ovulaţia în urma căreia foliculul ovarian se transformă în corp luteinic (galben) şi începe să secrete progesteron.

La naştere, ovarul uman conţine aproximativ 1.000.000 foliculi primordiali, fiecare folicul conţine un ovocit (oprit în stadiul de profază al meiozei) înconjurat doar de un singur strat de celule pregranuloase, care devin celulele granuloase, împrejmuite de o matrice de celule, care ulterior vor genera celulele tecale.

În perioada copilăriei, cu toate că unii folicului promordiali răspund parţial la secreţia de FSH, ovulaţia nu se poate produce până la instalarea pubertăţii.

În cadrul unui ciclu reproductiv complet, anterior ovulaţiei se maturizează numai un singur ovocit, în timp ce alţi foliculi sunt stimulaţi doar până la o maturizare parţială şi ulterior sunt supuşi atreziei.

În timpul procesului maturizării foliculare, celulele pregranuloase sunt stimulate de FSH şi devin celule granuloase ce secretă estradiol; legarea FSH-ului de receptorii celulelor granuloase determină proliferarea celulelor granuloase, accentuarea legării FSH-ului şi augmentarea producţiei de estradiol şi ca atare, foliculul cu cele mai multe celule granuloase (prezentând cei mai mulţi receptori pentru FSH şi producţia cea mai mare de estradiol) devine foliculul dominanat, din care se va produce ovulaţia.

Pe măsură ce foliculul primordial este stimulat, celulele pretecale, înconjurând celulele granuloase devin celule tecale şi secretă androgeni, servind drept precursori pentru producţia de estradiol a celulelor granuloase.

După ovulaţie, foliculul dominant se transformă în corpul luteinic, care secretă progesteronul necesar pregătirii endometrului în vederea nidării ovocitului fertilizat, însă dacă nu survine o sarcină, corpul luteinic involuează şi reapare fluxul catamenial, iar ciclul se repetă.

Share and LIKE:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Lasă un răspuns