Fostul preşedinte brazilian Lula, condamnat la 12 ani de închisoare, s-a predat autorităţilor

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat, sâmbătă, că se va preda poliţiei, la două zile după decizia Curţii Supreme de a-l condamna la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, relatează site-ul BBC News.

Luiz Inacio Lula da Silva (72 de ani) a fost găsit vinovat de luare de mită. El a cerut să rămână în libertate pe durata judecării recursului, însă judecătorii Curţii Supreme i-au respins cererea.

Potrivit instanţei, Lula a primit mită 3,7 milioane de reali brazilieni (1,2 milioane de euro) din partea firmei de construcţii OAS SA. Suma reprezintă echivalentul modernizării unui apartament al preşedintelui situat pe o plajă, în schimbul acordării unor contracte avantajoase cu grupul Petroleo Brasileiro.

Fostul preşedinte brazilian se confruntă cu alte patru procese de corupţie. Sentinţa de joi marchează o cădere şocantă pentru Lula da Silva, primul preşedinte al Braziliei provenit din clasa muncitoare care a încheiat mandatul cu o popularitate de 83%.

Lula a fost preşedinte între 2003 şi 2011.

Viața lui Lula a început în condiții umile.

Fiul unei familii de țărani săraci, analfabeți, Lula a lucrat ca vânzător de arahide și ca un copil, învățând să citească doar când avea 10 ani.

A continuat să se antreneze ca muncitor în metal și a găsit muncă într-un oraș industrial din apropiere de Sao Paulo, unde și-a pierdut degetul mic al mâinii stângi într-un accident din anii 1960.

Lula nu a fost inițial interesată de politică, dar sa aruncat în activismul sindical după ce prima soție a murit de hepatită în 1969.

În 1975 a fost ales lider al Uniunii Metalurgerilor de 100.000 de membri și a transformat activismul sindical în Brazilia transformând ceea ce a fost cea mai mare parte organizații favorabile guvernului într-o mișcare independentă puternică.

În 1980, Lula a reunit o combinație de sindicaliști, intelectuali, trotciți și activiști biserici pentru a înființa Partidul Muncitoresc (PT), primul partid socialist major din istoria țării.

PT a continuat să-și înlocuiască treptat angajamentul revoluționar de a schimba structura puterii din Brazilia cu o platformă mai pragmatică, social-democrată.

Înainte de victoria electorală din 2002, Lula a pierdut anterior de trei ori și a început să creadă că partidul său nu va câștiga niciodată puterea la nivel național fără a forma alianțe și pentru a ține actorii economici puternici.

Coaliția sa în aceste alegeri a inclus un mic partid de dreapta și a curtat cu atenție liderii de afaceri atât în ​​Brazilia cât și în străinătate.

Raportul Partidului Muncitoresc a reflectat aceste viziuni uneori conflictuale, dar în general a rămas angajat să prioritizeze cei săraci, încurajând participarea la nivel local și apărarea guvernării etice.

Performanța la putere

În timpul său de funcții, Lula a pompat miliarde de dolari în programe sociale și poate susține în mod rezonabil că a ajutat la inversarea inegalităților istorice ale Braziliei.

Prin mărirea salariului minim mult peste rata inflației și lărgirea ajutorului de stat celor mai săraci cu ajutorul unui program de finanțare familială, Bolsa Familia, el a ajutat circa 44 de milioane de oameni și și-a consolidat sprijinul printre săraci.

Cu toate acestea, mulți comentatori susțin că programul nu a reușit să abordeze problemele structurale care stau la baza sărăciei, cum ar fi educația.

Au existat și unele critici privind performanța economică a țării în cadrul lui Lula. Cu toate că Brazilia a înregistrat o creștere anuală constantă, unii lideri de afaceri au susținut că și-a pierdut avantajul competitiv față de rivalii internaționali.

Cu toate acestea, guvernul său a oprit temerile pe piețele financiare, menținând economia stabilă și realizând un excedent bugetar.

La scurt timp după încetarea mandatului, Lula a fost diagnosticată cu cancer de gât. Chiar si-a ras barba in timpul tratamentului. Medicii l-au declarat vindecați de boală în 2012.

Soția sa, Marisa Leticia da Silva, a murit în februarie 2017, după ce a suferit un accident vascular cerebral.
Un sondaj de opinie realizat de Datafolha în ianuarie a sugerat că 36% dintre alegători au vrut să-l revină la postul superior, cu mult înaintea celor 18% din alegătorii care au declarat că vor vota pentru politicianul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

Sondajul a reflectat diviziunea profundă a societății braziliene.

Lula însuși a spus deseori că este hotărât să continue în politică.

„Doar un lucru mă va lua de pe străzile acestei țări și va fi ziua morții mele”, a spus el susținătorilor săi înainte de recursul său din ianuarie.

Dar el este acum în spatele gratiilor, cu perspectiva revenirii la putere la fel de indepartata ca niciodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.