George Simion

George Simion (n. 21 septembrie 1986, Focșani, România) este un activist civic român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. Este fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012[4] și al Alianței pentru Centenar. Este autorul cărții „Blocați în labirint‟, o radiografie a parcursului Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de astăzi.
George Simion se trage dintr-o familie din Focșani, Vrancea, acolo unde s-a născut și a copilărit. Locuiește în București și este necăsătorit.
A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București în 2005. A urmat până în 2008 cursurile de licență ale Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. A urmat programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 2008-2010, cu specializarea „Crimele comunismului‟.
George Simion afișează pentru prima dată în 2004 mesajul „Eroii Nu Mor Niciodată‟, la 15 ani de la Revoluția din 1989, în Timișoara.

Organizează primul protest de la București în 2006, pentru susținerea elevilor români de la liceul „Gheorghe Asachi‟ din Chișinău care erau sub presiunea autorităților comuniste la Chișinău.

Organizează în 2008 Marșul pentru București. Tot în capitala țării, George Simion critică vehement persoana fostului președinte al României, Ion Iliescu.

George Simon este autorul „Zilei de doliu național‟. Hanul lui Manuc, clădirea unde s-a semnat Pacea de la București, este înconjurat în 2011 cu pânză neagră, pentru a aminti că actul anexării unei părți a teritoriului românesc de către Imperiul Rus, în 16 mai 1812, a fost unul fraudulos și că această dată este una de doliu național. Un an mai târziu, sub aceeași idee, la Chișinău adună în jurul său peste 7000 de oameni la un marș comemorativ, dedicat împlinirii a 200 de ani de la Anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. Reface scenariul din 1940 la București, organizând un eveniment de comemorare a evenimentelor dramatice de ocupare a teritoriilor românești de la est de Prut. Zeci de persoane au îngenunchiat în dreptul Cercului Militar, întocmai ca în vara lui 1940, în semn de durere față de ocuparea Basarabiei.

Primul protest „Bălți simte românește‟ este organizat de George Simion în 2012 în orașul care în 1918 dădea tonul Unirii. Unioniștii, conduși de George Simion, s-au întors în capitala de nord a Republicii Moldova și în 2012 pentru un alt marș. În 2011,în capitala Republicii Moldova, Chișinău, dă tonul marșurilor dedicate zilei de 27 martie, atunci când sute de persoane jură credință în fața Ambasadei României. Conduce 10 000 de oameni, organizați în cadrul unui marș la Chișinău.

Din 2012, George Simion organizează evenimente tradiționale de marcare a zilelor de 1 decembrie sau 27 martie, la București, Alba Iulia sau Chișinău.

Apără interesele basarabenilor și organizeză un protest[18], în 2014, față de afirmațiile jignitoare adresate moldovenilor de către un realizator TV din România. Unui grup de tineri unioniști din România și Republica Moldova, conduși de George Simion, îi este interzis în 2017 să își prezinte bannerele cu mesaje unioniste la Mărășești[19], la comemorarea Centenarului Marelui Război.

În 2018 George Simion este organizatorul „Marii Adunări Centenare‟ de la Chișinău[20], la care au participat 100 000 de unioniști și a Marșului Centenarului, lansat pe 1 iulie la Alba Iulia, marș desfășurat pe jos până la Chișinău, pe o distanță de 1300 de km, prin locurile importante pentru Primul Război Mondial și Marea Unire.
Trece Nistrul în 2006 și ajunge la Tiraspol la liceul „Lucian Blaga‟, una dintre cele opt școli de limba română din regiunea transnistreană pentru a duce o donație copiilor și o vizită la românii din zonă. Trei ani mai târziu, în 2009, veniturile obținute din vânzările CD-urilor din proiectul muzical „Uniți sub tricolor‟ merg către același liceu. De-a lungul timpului a participat la diferite forme de sprijinire și a celorlalte instituții de învățământ din zonă. În 2017 coordonează strângerea de fonduri pentru construcția unei case pentru familia Carpenco din orașul Drochia, Republica Moldova.
George Simion dă startul marcării și în România a Zilei Limbii Române în 2006, prin organizarea unor concerte patriotice. În 2013, ziua de 31 august a fost legiferată ca sărbătoare oficială în România în urma acestor evenimente anuale.

George Simion lansează în 2011 campania de informare „Blocul meu cunoaște Adevărul‟, cu scopul de a informa opinia publică despre adevărul istoric și despre Basarabia în județele din România. În continuarea acestei acțiuni se desfășoară campania de promovare a adevărului istoric „Basarabia e România Internațional‟, de această dată în toate statele din Europa. În Republica Moldova lansează campania cu același scop sub denumirea „10 motive pentru Unire‟[28] și „Suntem moldoveni, deci români‟. Încheie anul 2011 cu „Obiectiv: Basarabia‟, campanie care vine în întâmpinarea nevoii de informare a populației din România, cu precădere din orașele mici și din mediul rural.

Continuă seria acțiunilor de promovare a mișcării unioniste în spațiul românesc prin lansarea programului „Lideri pentru Unire‟[31], prin care a adus alături de el tineri interesați de ideea Unirii. Au urmat cursuri de pregătire și ateliere cu tematică unionistă, cursuri de management de proiect, comunicare și PR.

George Simion propune tuturor candidaților la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, să semneze și să își asume „Pactul pentru Basarabia‟.

Desfășoară campania „O oră de istorie pentru Basarabia‟ în liceele din județele României cu scopul de a sesiza necesitatea implicării active a tinerilor în procesul de readucere a Basarabiei acasă.

Demarează în 2013 campania de strângere de semnături pentru facilitarea procesului de obținere a vizelor de către basarabeni, „Aducem Basarabia acasă‟. La nivel legislativ, George Simion, în același an, organizează la Clubul Parlamentarilor Români conferința cu tema „Asumarea politică a unui calendar al unirii Republicii Moldova cu România. Despre importanța strategică a stabilizării frontierelor NATO și UE‟.

George Simion inițiază în 2014 școala de cultură și afirmare românească, prima ediție „Incubatorul de românism‟, la care participă activiști civici și jurnaliști, care discută despre modalitatea în care majoritatea și minoritățile își vor da mâna într-o Românie Reîntregită și felul în care Internetul și New Media pot ajuta la promovarea cauzelor civice. La un an distanță, în 2015, lansează reuniunea jurnaliștilor din România și Republica Moldova în vederea creării unui spațiu mediatic comun între cele două state românești.

George Simion a lansat în 2014, pentru legislatura 2012-2016, grupul Prietenii Unirii, iar în 2017 inițiativa a fost preluată și de noua legislatură parlamentară, constituind grupul interparlamentar Prietenii Unirii.

Lansează în 2014 campania națională de informare „Vorbesc românește, sunt, deci român!‟, în parteneriat cu publicația Timpul, în vederea informării populației privind identitatea națională, respectarea metodologiei de colectare a datelor privind etnia și limba vorbită, precum și obținerea unor rezultate corecte în cadrul recensământului din Republica Moldova.

Propune în 2018 modificarea Constituției României prin introducerea unui preambul care să vizeze reîntregirea națională, ca act reparatoriu și în spirit european, în acest sens derulând campania „1 milion pentru Unire‟.

George Simion este considerat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova, având cinci interdicții de intrare pe teritoriul acestui stat. Pentru prima dată, George Simion a primit interdicție pe 16 decembrie 2014. La vama Albița i s-a comunicat că are interdicție de a traversa Prutul. Liderul unionist nu a primit nicio explicație din partea poliției de frontieră, decât că lucrurile „se petrec altfel în Republica Moldova”. Interdicția primită era valabilă până pe 20 decembrie 2014.

Un an mai târziu, pe 13 mai 2015 urma să fie expulzat din Republica Moldova. Simion a fost reținut în fața Liceului „Gheorghe Asachi‟ din Chișinău, de unde a fost condus de colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate la sediul instituției, ulterior fiind escortat spre granița cu România. Atunci George Simion a primit o expulzare pe o perioadă de 5 ani, însă nu i s-au explicat motivele pentru care a devenit persona non grata în Republica Moldova. După o primă instanță de judecată i s-a respins cererea de anulare a interdicției și ca urmare a fost făcut un recurs la Curtea de Apel, dar examinarea acestui dosar a fost tergiversată. La 18 august 2015 Judecătoria Centru a reexaminat de urgență dosarul lui Simion și a decis suspendarea deciziei, întrucât nu există motive pentru ca acesta să fie declarat persona non grata.

La mai puțin de 5 luni după suspendarea deciziei judecătoriei privind expulzarea, pe 5 februarie, George Simion află că are din nou interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, aplicată pe 6 ianuarie 2016.[56] În documentul primit era specificat faptul că este „inadmisibil în sistemul informatic‟.

Timp de 2 ani, liderul unionist a traversat liber frontiera moldo-română, dar totuși numele său era verificat pe o listă cu persoane suspecte. Pe 28 august 2018 lui Simion i-a fost aplicată o nouă interdicție, atunci când mai mulți unioniști, participanți la Marșul Centenar, au rămas blocați în vamă. În dimineața zilei de 28 august 2018, George Simion a primit decizia privind refuzul de intrare în Republica Moldova, prezentat de către Poliția de Frontieră, în care se precizează că acesta „este semnalat inadmisibil în sistemele informaționale automatizate naționale‟. Chiar dacă în cazul cetățenilor români poliția de frontieră a explicat că au fost reținuți în vamă din cauza problemelor de ordin tehnic în sistemul informațional, George Simion nu a primit un răspuns în acest sens. Liderul a cerut intervenția Ministerului de Externe. Marșul Centenarului s-a desfășurat fără liderul unionist, acestuia fiindu-i interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova.

George Simion revine în Republica Moldova pe 1 octombrie 2018. Șederea lui în Chișinău a durat 12 ore, după care a fost expulzat și declarat interzis 5 ani în Republica Moldova. A fost reținut la miezul nopții de către angajații Biroului de Migrație și Azil de la Chișinău, urcat într-o mașină, escortat până la vamă și expulzat din Republica Moldova. Interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova i-a fost aplicată pe o perioadă de cinci ani.

Comentarii

Leave a Reply