Germania si Franta, campioane la evaziune

Țările care ne dau nouă lecții despre justiție, finanțe, economie, corupție, sunt campioane la evaziune fiscală.

Deși valoarea evaziunii fiscale din UE a scăzut cu 12 până la 16% din 2009, aceasta rămâne ridicată, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Londra în numele grupului parlamentar european S & D.
 
Într-adevăr, se estimează că statele membre ale UE ar fi pierdut veniturile fiscale în valoare de aproximativ 824 de miliarde de euro în 2015. Datele raportate în studiu sunt doar o estimare, iar suma ar putea fi între 750 și 900 de miliarde de euro, spune economistul Richard Murphy, autorul raportului. După cum se arată în graficul nostru (n.a. fr.statista.com), costul evaziunii fiscale este cel mai ridicat în Italia, urmat de Germania și Franța, unde acesta este estimat la aproape 118 miliarde.

Cât despre țara noastră, România se află pe la mijlocul clasamentului cu o evaziune de 16,2 miliarde de euro.

Însă, se naște o întrebare legitimă. Dacă la noi cei mai mari investitori sunt nemții și francezii, cine face evaziune? Oare nu marile corporații venite din Germania și Franța? Dacă în țările lor, fac evaziune de sute de miliarde de euro, vă dați seama ce pot face într-o țară care nu e a lor?

 

sursa foto: fr.statista.com

sursa: fr.statista.com

Comentarii

Leave a Reply