Guvernul a anuntat ce se intampla cu Formularul 600.

Formularul 600 va putea fi depus pana la 15 aprilie, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern.

Termenul de depunere a Formularului 600 (Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate) este, astfel, prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

“Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate)”, se precizeaza in comunicat.

Premierul Viorica Dancila a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca, in perioada urmatoare, va fi identificata “o solutie permanenta” cu privire la acest formular.

″in perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa identifice o solutie permanenta, care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente, iar plata sa se faca o singura data pe an si nu anticipat”, a afirmat Dancila.

Guvernul mentioneaza ca au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, in cazul contribuabililor persoane fizice, care in anul fiscal precedent au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.

Conform comunicatului, CAS trebuie platit de persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei).

Totodata, CASS trebuie platit de persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018), se mai arata in comunicat.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca formularul 600 urmeaza sa fie eliminat, iar contribuabilii nu mai trebuie sa il depuna.

Persoanele fizice care au obtinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei in 2017 trebuiau sa depuna, pana la 31 ianuarie, declaratia 600, document care vizeaza obligatiile referitoare la contributiile sociale, respectiv contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

“Pe 31 va fi sedinta de Guvern, cu ordonanta de urgenta pentru amanarea termenului. Termenul se amana pana la final de martie, timp in care putem sa gasim solutia. Se amana, timp in care poti sa iei decizia sa o abrogi, dar trebuie sa vezi exact, daca o scoti, ce lasi acolo. Se amana in vederea eliminarii acestui formular”, a precizat el, intr-o declaratie acordata presei, la Palatul Parlamentului.

Teodorovici a mentionat ca, in acest timp, contribuabilii nu vor mai trebui sa depuna formularul 600.

“Atat timp cat eu spun, ca Guvern, ca este vorba de eliminarea acestui formular, nu am de ce sa ii spun contribuabilului ca trebuie sa depuna acest formular”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.