Guvernul aprobă montarea de antene 5G pe stâlpi de iluminat public, semafoare, spaţii verzi, în mod gratuit

Pentru a facilita implementarea tehnologiei 5G, operatorii de comunicații vor putea amplasa gratuit antene radio pe mobilierul stradal, precum stâlpii de iluminat public, semnele de circulație, semafoarele, panourile și stațiile de autobuz, de tramvai, metrou ori a altor mijloace de transport în comun, potrivit unui proiect de lege aflat vineri pe agenda Guvernului. Actul transpune în legislație Codul European al Comunicațiilor, a cărui întârziere de aplicare a adus România aproape de Curtea Europeană de Justiție și a amânat licitația 5G.

Guvernul a adoptat acest proiect de Hotârâre. (click aici)

Comisia Europeană a anunțat joi, 23 septembrie, noi măsuri juridice împotriva României și a altor 18 state membre UE care nu au implementat încă în legislații Codul European al Comunicațiilor. Dacă în 2 luni nu remediază situația, cazurile pot ajunge la Curtea Europeană de Justiție. Lipsa adoptării acestui act în legislația națională a fost și motivul pentru care licitația 5G a fost amânată pentru 2022.

Codul european al comunicațiilor electronice modernizează normele actuale ale UE în domeniul telecomunicațiilor, adaptându-le la era digitală, subliniază Comisia Europeană.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.